IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският износ на суров петрол спадна до 6-годишно дъно

Рафинериите увеличават производството на горива за сметка на техническата поддръжка

15:47 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руският износ на суров петрол спадна до 6-годишно дъно

Руският износ на суров петрол спадна до най-ниското си ниво за последните близо шест години, тъй като рафинериите в страната са извършили по-малко процеси по техническа поддръжка за сметка на увеличаването на производството на горива, предава Bloomberg.

През първото полугодие доставките на суров петрол се свиха с 5,3% на годишна база до 4,95 млн. барела на ден, сочат данни на поделението към Министерството на енергетиката на Русия CDU-TEK. За същия период производството е нараснало с 1%.

През първото полугодие руските рафинерии, измежду които Роснефт, не са извършвали достатъчно поддръжки на съоръженията, като същевременно работят с 15% под капацитета си спрямо година по-рано. Това им позволи да обработват повече суров петрол на фона на по-ниските износни мита за мазута и дизеловото гориво, които са стимулирали производството им, твърдят експертите на KBC Energy Economics и на инвестиционната банка UralSib Financial Corp.

Производството на мазут се увеличи с 5,8% от началото на годината до края на май, достигайки 5-годишен връх въпреки инвестициите за милиарди долари по правителствени подобрения, насочени към стимулирането на възвръщаемостта от първокласни продукти, като например дизел и бензин. На мазута се падат 39% от рафинираната продукция, сочат данни на руското Министерство на енергетиката, при по-малко от 10% в Германия.

Русия възнамерява да увеличи износните мита за мазута. Целта е до 2015 г. налогът да бъде изравнен с този за суровия петрол, тъй като Москва иска да окуражи петролните компании да обновят заводите си, които са с технически параметри от ерата на Съветския съюз. Миналия месец финансовият министър Антон Силуанов каза, че правителството може и да не успее да достигне целта си до 2015 г.

Този месец износът на суров петрол се облага с 385,20 долара за метричен тон, или около 52,55 долара за барел, спрямо 254,20 долара за тон мазут, разкриват данни на руското финансово министерство. Митата върху мазута бяха повишени в съответствие с тези върху суровия петрол през 2011 г.

Производството на мазут се покачи до 32,7 млн. тона за първите пет месеца на годината – най-много от 2010 г., показват данни на енергийното министерство на Русия. Производството на керосин се покачи с 14%, задминавайки това на дизела, което е с 11 на сто повече през първите пет месеца на годината.

Износът на суров петрол е на най-ниското си ниво от 2008 г., откогато агенция Bloomberg започва да води статистика. Данните включват транзитните обеми от бившите съветски републики, без износа на Казахстан чрез жп превози и чрез Caspian Pipeline Consortium.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още