Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Ръстът в американските суровинни запаси смъкна цените на петрола*

Въпреки това цените остават високи, подкрепяни от оптимизма за търсенето на суровината догодина

Ръстът в американските суровинни запаси смъкна цените на петрола*

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават в сряда, след като оповестени от индустрията на САЩ данни показаха изненадващо нарастване на суровинните запаси на страната. Въпреки това надеждите за по-силно търсене през следващата година все още поддържат цените на суровината високи, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 42 цента или 0,62% до ниво от 65,68 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 60,46 долара за барел, което е понижение от 48 цента или 0,79%.

Търговската сделка между САЩ и Китай от първа фаза, обявена миналата седмица, спомогна да се премахне известна част от натиска върху петролния пазар, възникнал поради тревогите за икономическото въздействие на продължителния спор между двата най-големи потребителя на „черно злато" в света.

Още по темата

„Инвеститорите преминаха през еуфорията и облекчението, причинени от търговската сделка и сега се концентрират върху основната промяна в търсенето, която би могла да ускори темпа на балансиране на петролния пазар през първото тримесечие на 2020 г.“, каза Стивън Инес, пазарен стратег в AxiTrader.

По данни на Американския петролен институт суровинните запаси на САЩ са се увеличили с 4,7 милиона барела през седмицата, завършила на 13-и декември, до 452 милиона барела. В сравнение с това анализаторите очакваха спад от 1,3 милиона барела.

Данните за седмичното ниво на запасите на американската Администрация за енергийна информация ще бъдат оповестени в 17:30 ч. българско време в сряда.

Междувременно по-големите съкращения на производството от страна на ОПЕК+ продължават да поддържат благоприятните настроения у търговците на суровината и предотвратяват по-голям спад в цените.

На стоковите пазари цената на златото бележи ръст от 0,07% до ниво от 1481,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:08 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола поеха надолу в очакване на срещата на ОПЕК+*