Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

С намаляването на притесненията за предлагането спадат и цените на петрола*

Всяко прекъсване на доставките може да бъде компенсирано от увеличаване на продукцията от страна на Организацията на страните износителки на петрол

С намаляването на притесненията за предлагането спадат и цените на петрола*

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като опасенията относно доставките, породени от военната блокада на две нефтени находища в Либия, започнаха да намаляват, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 58 цента, или 0,89%, до ниво от 64,62 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 58,09 долара за барел, което е понижение от 45 цента или 0,77%.

„Всеки път, когато се случи голямо геополитическо събитие, цените нарастват, но всеки гледа на това по-скоро като на възможност за продажба“, каза Тони Нунан, риск мениджър в Mitsubishi Corp.

Още по темата

Две основни нефтени находища в югозападна Либия бяха затворени в неделя поради военна блокада от страна на Либийската национална армия. В дългосрочен период такива действия потенциално биха намалили националната продукция до малка част от нормалното й ниво, съобщиха от Националният петролен корпус на страната (НПК).

От НПК обявиха форсмажорни обстоятелства, които им позволяват отказ от договорни задължения за суровинни доставки от нефтените находища Ел Шарара и Ел Феел в югозападната част на Либия.

Ако износът на Либия бъде спрян за по-продължителен период, производството на страната ще се забави до едва 72 000 барела на ден, заяви говорител на НПК. Наскоро Либия произвежда около 1,2 милиона барела на ден.

Антиправителствените протести в Ирак, друг основен производител на суровината, също първоначално допринесоха за повишаването на петролните цени, но по-късно властите на страната потвърдиха, че производството в южните петролни находища не е засегнато от вълненията.

Всяко прекъсване на доставките може да бъде компенсирано от увеличаване на продукцията от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви ръководителят на звеното за японската петролна индустрия.

Друг фактор, който успокоява търговците, е резервният капацитет на ОПЕК, който надхвърля 3 милиона барела на ден и чиято основната част е в Саудитска Арабия, посочват анализатори от ING Economics.

От друга страна Гвиана осъществи първата си доставка на суровината в понеделник. Така малката южноамериканска страна дебютира на пазара като износител на нефт.

Междувременно от Bank of America Global Research повишиха своите прогнози за цените на петрола през 2020 г. в понеделник, като се позоваха на рискове пред снабдяването от Близкия изток, подобряване на перспективите за търсене и увеличените съкращения на производството от страна на ОПЕК +.

Цената на златото бележи ръст от 0,24% до ниво от 1564,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:30 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Надеждите за споразумение за добива дават силен тласък на цената на петрола