IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ, Европа и Япония атакуваха рестрикциите на Китай за износа на редки метали

Трите държави подадоха официално оплакване до СТО, Пекин отхвърли обвиненията им като несъстоятелни

09:52 | 14.03.12 г. 4
САЩ, Европа и Япония атакуваха рестрикциите на Китай за износа на редки метали

САЩ, Европа и Япония обединяват усилията си, за да оспорят наложените от Китай ограничения върху износа на редкоземни метали, съобщи Ройтерс. Суровините са ключови за развитието на отбраната, високотехнологичната индустрия и секторa на възобновяeмите енергийни източници.

Трите търговски сили подадоха официално оплакване до Световната търговска организация (СТО), в което обвиниха Пекин в опит за сваляне на цените за китайските производители и оказване на натиск върху международните фирми да прехвърлят операциите си в Китай.

“Ние искаме да произвеждаме тук, в Америка, но за да го направим, американските производители имат нужда от достъп до редкоземни суровини, чийто основен доставчик е Китай”, коментира президентът на САЩ Барак Обама.

Еврокомисарят по търговските въпроси Карел де Гухт на свой ред настоява, че Китай нарушава правилата на международната търговия. “Мерките на Пекин са в ущърб на производителите и потребителите в Европейския съюз и по целия свят”, коментира той.

Китайските държавни медии обаче определиха заведеното оплакване като грубо и нелоялно.

“Обвиненията, според които политиките на Китай ограничават глобалните доставки на редки метали, едва ли ще издържат, тъй като през миналата година търсенето е запълнило само половината от квотите”, съобщи държавната информационна агенция Xinhua.

Квотата за износ на редки метали и минерали за 2011 г. беше 33 353,7 т, но през годината са били изнесени 18 586 т, показват официалните митнически данни на Китай.

Според представители на промишлеността обаче експортните цени са били увеличени четирикратно. Така през последните две години редица купувачи на редкоземни суровини са били принудени или да преместят операциите си в Китай, или да потърсят алтернативи.

Цените на редките метали започнаха да падат през второто полугодие на 2011 г., което според представители на индустрията е довело до свиване на доставките. Агенцията припомня, че през август миналата година китайските власти принудиха производителите на суровините да прекратят добивите временно, за да докажат, че са съвместими с квотите за износ, плановете за консолидация на индустрията и новите екологични регулации.

Пекин твърди, че наложените регулации са свързани с контрола на редица екологични проблеми, причинени от добива и рафинирането на редкоземни метали и минерали.

Анализатори обаче са на обратното мнение – че въвеждането на по-високи квоти за износ ще привлече повече клиенти, които в момента плащат скъпо за различни алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Абе те може и да скърцат, ама само със скърцането ще си и останат, Китай не ти е Ирак или Афганистан....Прочее, оставам с впечатлението че, именно заради запасите за трилиони долари в Афганистан, чичо Сам се нагнезди. Ще поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ам работата е: "няма бомби, няма няма бомби, скоро няма да има с кво да бомбардирамеее", пък цели колкото искаш. В толкоз държави още не са наложили демокрацията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Искам да видя как американците скърцат със зъби на китай, това ще е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Тъй тъй, Китай не дава редкоземни метали, Иран не дава петрол, ... а пък всички толкова мн ги искат... И ко праим ся ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още