IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и техни съюзници готвят отпускане на петролни резерви при нов скок на цените

Администрацията на Доналд Тръмп проучва дали да се обърне към своите резерви, като също продължава да притиска други държави за увеличаване на производството им

15:07 | 14.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и техни западни съюзници обмислят евентуално извънредно пускане на пазара на свои петролни резерви, ако новото производство не може да предотврати ново увеличение на цените, съобщават запознати източници на Wall Street Journal.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп активно проучва дали да се обърне към своите резерви, като междувременно продължава да притиска други държави да увеличат производството си, посочват още източниците.

Действията на САЩ са част от усилията за поддържането на стабилен петролен пазар на фона на редица проблеми по света с производството на „черно злато“ и нарасналото търсене.

Подобно пускане на пазара на обеми от резерва се случва рядко и се възприема като краен вариант.

Според източници от администрацията на Тръмп отпускане на резерви от страна на САЩ ще зависи от рязко увеличаване на цените на петрола сегашните му цени с над 10%. Това също така ще стане и само след потвърждение, че Саудитска Арабия, Русия и другите големи производители не успеят да компенсират загубената продукция във Венецуела и Иран, допълват още те.

Администрацията също така обмисля и тестово пускане на резерви в ограничен обем, за да се види дали пазарът е готов за по-големи количества при необходимост.

Дебатът за евентуалното прибягване до подобна мярка – макар и все още в ранен етап, подчертава увеличаващите се тревоги сред държавите потребителки за доставките на суровината. Страните от ОПЕК и Русия се ангажираха с облекчаване на ограниченията за добив, но редица други производители изпитват затруднения да увеличат производството си.

Политическата и икономическа криза във Венецуела доведе до намаляване на добива в страната, а върнатите американски санкции срещу Иран заплашват да намалят значително износа. В същото време продължаващия конфликт в Либия доведе до затварянето на някои петролни съоръжения.

Всичко това на свой ред причини скок на цената на петрола, която отбеляза най-високите си стойности от 3 години и половина. В петък вечерта цената на „черното злато“ отбеляза понижение от 3% за седмицата, но въпреки това продължава да е нагоре с 11% от началото на годината.

Страните членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ) се договориха за поддържане на извънредни резерви за 90 дни, като организацията координира отпускането на обемите, въпреки че отделните държави имат последната дума дали да участват или не. Те също така имат право да действат едностранно – както САЩ, когато страната пусна на пазара 5 млн. барела заради проблеми с производството заради урагана „Харви“.

В САЩ увеличението на цените идва в деликатен политически момент – само няколко месеца преди частичните избори за Конгрес през ноември. Цените на бензина, които се увеличават пропорционално с тези на петрола, са чувствителна тема за американските потребители.

През последните месеци Тръмп активно обвинява ОПЕК за високите цени на петрола и отправя искания за увеличаване на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още