Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

САЩ иска да забрани на фирми от сектора на отбраната да купуват редкоземни метали от Китай

Законопроектът обаче ще се отнася само за оръжия, а не за друго оборудване, закупено от военните на САЩ

САЩ иска да забрани на фирми от сектора на отбраната да купуват редкоземни метали от Китай

Снимка: Bloomberg LP

Двупартиен закон, който ще бъде представен в Сената на САЩ в петък, цели да принуди компаниите от сектора на отбраната да спрат да купуват редкоземни метали от Китай до 2026 г. и да накара Пентагона да създаде постоянен запас от стратегически минерали.

Законопроектът, подготвен от сенаторите Том Котън, републиканец от Арканзас, и Марк Кели, демократ от Аризона, е най-новият в поредицата законодателни актове в САЩ, които целят да осуетят контрола на Китай над сектора, предава Ройтерс.

По същество законопроектът използва покупката от Пентагона на изтребители, ракети и други оръжия на стойност милиарди долари като лост, за да изиска от изпълнителите на поръчките да спрат да разчитат на Китай и като цяло да подкрепят възраждането на производството на редкоземни метали в страната.

Редкоземните елементи са група от 17 метала, които след обработка се използват в производството на електрически превозни средства, оръжия и електроника. САЩ създадоха тази индустрия през Втората световна война. Китай обаче плавно разшири дейностите си в сектора и от 30 години го контролира.

САЩ имат само една мина за редкоземни елементи и нямат възможност да обработват редкоземни минерали.

Още по темата
„Прекратяването на зависимостта на САЩ от Китай за добив и преработка на редкоземни елементи е от решаващо значение за изграждането на отбранителния и технологичния сектор на САЩ“, коментира Котън пред Ройтерс. Сенаторът, който е в комисиите по въоръжените сили и разузнаването на Сената, описа еволюцията на Китай до глобален лидер на редкоземните метали като "просто политически избор, който САЩ са направили“.

Той изразява надежда новата политика да разхлаби хватката на Пекин.

Законопроектът ще кодифицира и направи постоянно текущото натрупване на ключови материали от Пентагона. Китай временно блокира износа на редкоземни елементи за Япония през 2010 г. и отправи неясни заплахи, че може да направи същото и с износа за САЩ.

За да изгради този резерв обаче, Пентагонът купува от Китай - парадокс, който служителите на Сената се надяват да отшуми с времето.

Процесът на производство на редкоземни елементи може да бъде силно замърсяващ. Това е една от причините той да е силно непопулярен в САЩ. Текущи изследвания се опитват да направят процеса по-чист. Законопроектът не предлага пряка подкрепа за зараждащия се сектор на редкоземните метали в САЩ.

Котън каза, че е разговарял с различни американски изпълнителни агенции относно законопроекта, но отказва да коментира дали е водил разговори с президента Джо Байдън или с Белия дом.

През последните две години Пентагонът е давал безвъзмездни средства на компании, които се опитват да възобновят обработката на редкоземни елементи в САЩ, вкл. MP Materials Corp (MP.N), австралийската Lynas Rare Earth Ltd (LYC.AX), TDA Magnetics Inc и Urban Mining Ко.

Законопроектът се отнася само за оръжия, а не за друго оборудване, закупено от военните на САЩ. Освен това от търговския представител на САЩ ще се изисква да разследва дали Китай нарушава пазара на редкоземни елементи и да препоръча дали са необходими търговски санкции.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
преди 4 месеца
Аре ве! Аз съм за тая забрана!! Супер!
2
 
4
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
"Световното зло" наречена Америка живее в илюзии и още не се е " събудил" от дълбокият сън обхванат от болеста на " победата" в Студенаа война след распада на СССР мислейки ,че " победиха".Още мислят,че Светът принадлижи на тях те са доминиращи и те решават " съдбата" на света.Многополяният свят отдавта съществува а те за " щяло " или" не щяло" санкции не само към останалите но и на своите васали " съюзници" даже на собствените си фирми.Тя е най-тоталитарната страна като убеждава целият свят ,че е най-най- "демократичната".Пример ; хиляди ,От 200години в тая " демократична страна" защо има само две партии?- Забраненопо закон недопуска не разрешава да се регистрира нова партия.Не напразно когато попитали Р.Рейгън в коя партия гласува е казал"Между двете партии разлика ли има? ". Последният случай; За Тръмп някъде 73 милиона гласуваха за Байдън малко повече около 80 милиона( точно не помня приблизително са данните) мисълта ми е къде са гласовете на 73 милиона които гласуваха но не спечелиха.Значит Америка се управлява само от гласовете на една партия - това е най " демократичната страна".Гласовете на останалите?. При Буш младши съдът определи кой ще е Президент а не " Американският народ"
2
 
4
 
2
Императорът до: Императорът
преди 4 месеца
Ако имаха мозък, щяха да се спотайват, да не би китайците сами да се сетят да им спрат вносът на тези метали, много от които практически не се добиват другаде... ама то както имаше една приказка: за лудото не питай, то само се обажда...
2
 
4
 
1
преди 4 месеца
Ами вървете да ги копаете от Луната !!! Тия двамата малoyмници - котън и кели, сигурно мислят, че "редкоземни метали" са някакви технологически джаджи, които могат да бъдат изфабрикувани от мошшшшеникът мъск в гаражът му, а не че трябва да се добиват !!!

Още от Суровини
Цената на петрола се насочва към четвърти пореден седмичен ръст*