IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ остават лидер в производството на природен газ

Челната тройка за 2013 г. допълват Русия и Иран

22:01 | 30.07.14 г. 5
САЩ остават лидер в производството на природен газ

През 2013 г. световното производство на газ се е увеличило с 1,1%, достигайки нов исторически връх. Това показа най-новият доклад World Energy 2014, цитиран от руския портал "Вести".

Общото произведено количество природен газ през миналата година в света е достигнало 9,29 млрд. куб. метра. Първата позиция са продължили да заемат САЩ с общо производство в размер на 1,87 млрд. куб. метра. Русия е малко по-назад с производство от 1,66 млрд. куб. метра.

САЩ и Русия заедно са били отговорни за 38% от добития природния газ в света през 2013 г. Далеч назад след тях остава Иран, който е произвел 460 млн. куб. метра.

В продължение на три десетилетия световното производство на газ нарастваше стабилно, с изключение на отстъплението през 2008-2009 г. Лидерите на пазара не са се променили съществено през последните години.

Топ пет на производителите се допълва от Катар и Канада. Двете страни са добили съответно 430 и 425 млн. куб. метра.

Въпреки увеличението на производството в последните осем години с почти 35% САЩ продължават да бъдат нетен вносител на природен газ. Основната причина е фактът, че синьото гориво се счита за основна алтернатива на въглищата отвъд Океана.

Русия и Иран са били на второ и трето място при потреблението със съответно 1,13 млрд. куб. метра и 440 млн. куб. метра. За разлика от САЩ обаче двете страни са произвеждали повече отколкото потребяват.

През 2013 г. Китай е станал четвъртият по големина потребител на природен газ, изразходвайки 440 млн. куб. метра. Топ пет на потребителите затваря Япония, където консумацията е била 320 млн. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
IvoDim
преди 9 години
САЩ не са нетен вносител на газ от 2010г. благодарение на нарастналия, многократно добив на шистов газ. Но не са и износител. Очакванията са към 2016 да започнат да втечняват и изнасят, но малко. Така че европа никак не може да се спаси...засега.Е както е написал автора, периода е 8 години така да носител са. Само дето от 2010 не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
По-интересно е, след като САЩ са нетен вносител (което не е новина), как се очаква Европа да се спаси от руския газ с внос от САЩ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Не с един, а С ЦЕЛИ ТРИ ПОРЯДЪКА НАГОРЕ. Сещаш се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
IvoDim
преди 9 години
Мдаа, всъщност да се четат цифрите с един порядък нагоре, просто само Република България ВНАСЯ 5 МЛРД. кубически метра газ. Или около 50% от световното производство според статията....;-))))Сполай Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
За пореден път, редакторите спят, или не правят разлика между милион и милиард. Какво да искаме от тях, обаче? Очеизвадно, толкова си могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още