IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия намали цената на петрола за Азия и САЩ

Saudi Aramco се опитва да запази конкурентоспособността си на фона на слабото търсене

12:40 | 05.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия намали цената на петрола за Азия и САЩ в опит да запази конкурентоспособността си на фона на слабото търсене, съобщи Bloomberg.

Saudi Arabian Oil Co. намали официалната цена на суровия петрол Arab Medium за Азия за продажбите през ноември с 3,20 долара под регионалния бенчмарк (за Азия бенчмарк е средната цена на петрола от Оман и Дубай). За октомври цената за азиатските пазари беше с 1,30 долара под бенчмарка.

Отстъпката за този сорт петрол, който е най-продаваният суров петрол от Саудитска Арабия в Азия, е най-голямата от февруари 2012 г. насам, отбелязва Bloomberg. Тогава режимът в Рияд намали цената за барел с 2 долара.

Wall Street Journal припомня, че миналия месец Иран, Ирак и още редица държави в Близкия изток също рязко намалиха цената на изнасяния от тях петрол.

Сортът Брент, който е глобален бенчмарк, поевтиня с близо 50% тази година, след като Саудитска Арабия и останалите членки на ОПЕК решиха да запазят пазарния си дял, вместо да намалят добива си, за да увеличат цените. През юли 2014 г. цената за барел Брент беше над 100 долара и след шест месеца вече беше двойно по-ниска. 

Трябва да намалят цената, за да задържат саудитския суров петрол конкурентоспособен“, казва Робин Милс, анализатор в Manaar Energy Consulting, базиран в Дубай. „Търсенето беше малко по-слабо, което доведе до намаляване на цената“, обяснява той.

Саудитска Арабия ще продължи да инвестира в добив на петрол дори и предвид ниските цени“, каза министърът на петрола Али ал Ниами по време на реч в Истанбул в петък. Той допълни, че колебаещите се цени на петрола оказват влияние на инвестициите и създават ситуация, която не е добра нито за производителите, нито за потребителите. 

Saudi Aramco, както е позната компанията, увеличи отстъпката за барел лек суров петрол Arab Light за Азия от 1,70 до 1,60 долара под регионалния бенчмарк. Спадът е по-малък от очаквания на няколко рафинерии и търговци в Азия, анкетирани от Bloomberg, за отстъпка от 1,90 долара.

Саудитска Арабия намали цената за САЩ на лекия, средния и тежкия суров петрол с 30 цента. Така суровият петрол Arab Medium ще се продава с 85 цента под регионалния бенчмарк, което е най-голямото намаление от март насам.

Компанията увеличи цените на тези три сорта за Северозападна Европа и ги намали за Средиземноморските държави.

Припомняме, че през декември 2014 г. и юни 2015 г. ОПЕК реши да не увеличава добива от 30 милиона барела на ден. Държавите в картела обаче надвишаваха тази цел всеки месец от май 2014 г. насам.

Според Международната агенция по енергетиката Саудитска Арабия е увеличила добива си до рекордните 10,48 милиона барела дневно през юни тази година. Държавите производителки от Близкия изток все повече се конкурират със страните от Южна Америка, Северна Африка и Русия за клиентите от Азия. Продажбите на производителите в Персийския залив все по-често се осъществяват в рамките на дългосрочни договори, отбелязва Bloomberg.

С увеличаването на добива в САЩ въпреки ниските цени, членките на ОПЕК се опитват да запазят дела си на азиатските пазари, където търсенето все още расте. Саудитска Арабия възнамерява да продължава да увеличава добива с надеждата, че ниските цени ще стимулират търсенето от Азия. Това от своя страна ще удари добива в САЩ, който пък е по-скъп. Но въпреки забавянето на китайската икономика добивът в САЩ нарасна с около 68 хил. барела дневно през юли, сочат данни на американската служба за енергийна информация.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още