Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол, за да свие дела на Русия

Представители на Saudi Aramco вече договарят допълнителни доставки на саудитски петрол до редица пазари, доминирани от руския сорт „Урал“

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол, за да свие дела на Русия

Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия полага огромни усилия да изтласка руския петролен сорт „Урал“ от основните пазари, предлагайки вместо него своята суровина, след като се разпадна дългогодишното сътрудничество между Москва и Рияд за балансиране на петролните цени, съобщава Euractiv. Изданието се позовава на информация от източници, запознати с темата.

Сътрудничеството между двете страни претърпя крах в рамките на миналата седмица, след като Русия отказа да подкрепи по-дълбоките съкращения на добива на петрол, пожелани от Саудитска Арабия, за да може ОПЕК+ да противодейства на продължаващото понижаване при търсенето на петрол в резултат на разпространението на коронавируса.

Контролираната от държавата саудитска компания Aramco се опитва да замени руския сорт „Урал“ в рафинериите по целия свят, от Европа до Индия, съобщават източниците. „Те (саудитците) чукат на всички врати, предлагайки много и евтин (петрол)…“, посочва един от източниците пред Ройтерс.

Националната компания за корабоплаване на Саудитска Арабия Bahri временно е наела до 19 супертанкера през тази седмица, като шест от тях трябва да пренесат около 12 млн. барела саудитски петрол до САЩ.

Aramco води преговори с европейски рафинерии, включително с големи купувачи на сорт „Урал“ като финландската Neste Oil, шведската Preem, френската Preem, Preem, азербайджанския SOCAR, италианската Eni, посочват източниците. 

Още по темата

Тази стратегия вече е започнала да се отплаща, като рафинерите са поръчали допълнителни количества за зареждане през април на "много атрактивни цени", допълват източниците.

Saudi Aramco, Neste Oil, Total, BP, Preem, Eni и SOCAR не са отговорили веднага на искания за коментар.

Саудитска Арабия възнамерява да „развърти кранчето“ допълнително от 1 април, пускайки на пазара 12 млн. барела петрол на ден. Максималният производствен капацитет на Русия е 11,80 млн. барела на ден, като Азия и Европа са ключови експортни пазари за Москва.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в сряда, че плановете на Саудитска Арабия за увеличаване на производството са "не най-добрият вариант". Новак се среща с руските петролни компании в четвъртък в Москва, за да обсъдят бъдещите действия на индустрията по отношение на производството и връзките с ОПЕК.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
0
 
3
 
21
преди 4 месеца
Русия трябва да пусне дъмпинг на $20 за месец.
Сега е шанса и да срути СА и петродолара съответно.
Бюджета на СА е разчетен на $65, а на Русия на $40.
Дюджетните приходите на СА са 80% от петрол.
Но, предполагам САЩ ще дадат заем на СА, само и само да не падне петродолара.
0
 
2
 
20
data до: khao
преди 4 месеца
1
 
2
 
19
khao до: data
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
значи е както предположих... измисли си го тоя факт :)))
2
 
2
 
18
data до: Императорът
преди 4 месеца
ха , тя ситуацията не устройва никой , така че - всичко е въпрос на време
6
 
2
 
17
преди 4 месеца
И как точно арапите ще вземат пазарите на руснаците, увеличавайки добивът си с 10%. В самата статия първо е посочена една цифра за увеличаване на добива, а след един абзац - друга - 10 пъти по-малка.

Просто нямат нужният капацитет... и докога ще им издържи бюджетът? То експертите го бяха смятали - и то АМЕРИКАНСКИ експерти - Русия може да издържи с години на цени под 30 долара... ама не и крaставите камилари.

Още от Суровини
Гладът за печалба на инвеститорите натисна цената на златото под 1900 долара