IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия обвини Иран за нападенията над петролните танкери

Той призова международната общност за "решителна позиция" по въпроса

09:45 | 16.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитският принц обвини Иран за нападенията на два петролни танкера в Оманския залив и призова международната общност да заеме “решителна позиция” по въпроса. В интервю, публикувано днес, той посочва още, че царството не иска война в региона, предава Ройтерс.

Атаките над двата петролни танкера този четвъртък, за които САЩ също обвиняват Иран, засилиха опасенията за по-голяма конфронтация в региона. Иран отрича да има каквато и да е роля в ударите в Ормузкия проток, изключително важен корабен маршрут и основен транзитен маршрут за петрола.

Експлозиите нанесоха щети на норвежката Front Atlair и японската Kokuka Corageous, докато японският премиер Шиндзо Абе беше в Техеран в опит да отслаби нарастващото напрежение между САЩ и Иран.

“Иранският режим не уважи визитата на японския премиер в Техеран и отговори на усилията му като атакува два танкера, едният от които е японски”, посочва принц Мохамед бин Салман в интервю за местния вестник Asharq al-Awsat.

“Кралството не желае война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всякакви заплахи към своя народ, суверенитета си или към ключовите му интереси”, допълни той.

Техеран и Вашингтон твърдят, че нямат интерес от война. Но това не допринесе много за намаляване на опасенията, че двете могат да влязат в конфликт.

От своя страна, саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви днес, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вероятно ще се срещне през първата седмица на юли във Виена и той се надява да се стигне до консенсус за разширяване на спорзумението си за намаляване на добива на петрол.

По-рано този месец Фалих заяви, че ОПЕК е близо до даването на съгласие за удължаване на споразумението след юни, макар че са нужни повече преговори със страните извън организацията, които обаче са част от сделката за произвоството на петрол.

ОПЕК плюс Русия и други производителки в алианса, известен като ОПЕК+, имат сделка за намаляване на производството с 1,2 млн. барела дневно от 1 януари.

“Надяваме се, че ще постигнем консенсус, за да удължим споразумението си, когато се срещнем след две седмици във Виена”, коментира Фалих пред репортери по време на среща на министрите на енергетиката и околната среда от Г-20 в близост до Токио. На въпрос кога ще се проведе срещата, той отговаря: “Вероятно в първата седмица на юли”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Да си ксенофоб и расист не ти трябва много акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Ислямитите от Иран и Саудитска Арабия които изпоузват парите от петрола за да подържат и разпростряняват релегията наречена ислям трябва да бъдат унищожени.''Мирната религия'' няма място в цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още