IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Средната цена на петрола ще се понижи до 67 долара за барел през 2019 г.

Очакванията са растежът на търсенето на петрол през тази година да остане устойчив

12:18 | 09.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средната цена на петрола през 2019 година ще спадне до 67 долара за барел, прогнозират експертите на Световната банка (СБ) в публикувания снощи януарския доклад Перспективи за световната икономика, съобщи ТАСС, цитиран от БТА. През тази година документът е озаглавен "Помръкнал небосклон".

"Очаква се средната цена на петрола да бъде 67 долара за барел през 2019 и 2020 година, което е с 2 долара под юнските прогнози. Степента на несигурност на прогнозата обаче остава висока", предупреждават авторите на доклада.

Средната цена на петрола през 2018 година е била 68 долара за барел, което е "малко под юнските прогнози, но е с около 30 процента по-висока, отколкото през 2017 година".

Световната банка поясни, че има предвид проста средноаритметична цена на петрола от сортовете Брент, Дубай и западно-тексаския WTI. През юни СБ прогнозира средна цена за барел петрол от 70 долара за 2018 година и 69 долара за 2019 година. Според прогнозите на специалистите тази цена на петрола ще се запази през следващите три години. 

Освен това "се очаква растежът на търсенето на петрол през 2019 година да остане устойчив", а перспективите за доставките на петрол "зависят в голяма степен от производствените решения, вземани от ОПЕК и партньорите извън ОПЕК".

"Запазва се значителна несигурност какви ще бъдат последствията от иранските санкции, а също така и за перспективата за добив на петрол във Венецуела", се отбелязва в документа. Очаква се, че добивът на петрол в САЩ ще нарасне с още 1 милион барела дневно през 2019 година, се посочва в доклада "Помръкнал небосклон".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още