Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Сделката, която може да създаде нов шистов гигант в САЩ

Цените на петрола остават по-ниски от рентабилните за редица производители, но са достатъчно високи, за да мотивират дейността по сливания и придобивания

Сделката, която може да създаде нов шистов гигант в САЩ

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Само ден, след като ConocoPhilips обяви, че ще придобие Concho Resources, стана ясно, че друга голяма американска петролна компания е в преговори за закупуване на дружество за сондажни услуги.

Pioneer Natural Resources преговаря за придобиването на Parsley Energy, съобщават Oilprice и The Wall Street Journal, позовавайки се на анонимни източници, запознати с разговорите. Според медиите сделката се отнася за прехвърляне на всички акции и се очаква да бъде финализирана до края на месеца. 

Още по темата

Parsley Energy има пазарна стойност от около 4,17 млрд. долара и около 3,123 млрд. долара дългосрочен дълг. Компанията отчете нетна загуба от близо 400 млн. долара през второто тримесечие поради по-слабото производство и прекратяването на всички нови сондажи през май и юни на фона на спада в търсенето на петрол.

Pioneer, от друга страна, има пазарна капитализация от над 14 млрд. долара и дълг от около 2 млрд. долара. Подобно на повечето компании от индустрията, тя също отчете загуба за второто тримесечие и малък свободен паричен поток, който, подобно на печалбата, беше рядкост през разглеждания период.

Втора сделка между компании с такъв размер вероятно би засилила зараждащата се промяна в настроенията към петролната и газовата индустрия в САЩ. Консолидацията обикновено е второто нещо, което компаниите правят, след като съкратят работната си сила по време на криза, но този път стъпката към консолидация е забавена.

Миналата седмица започнаха да се появяват публикации, че Conoco води преговори за закупуване на Concho Resources. Тази седмица двете компании потвърдиха слуховете. Сделката sе оценява на 9,7 млрд. долара, което я прави най-голямото придобиване в индустрията досега през тази година. Преди нея Devon Energy се договори да се слее с WPX Energy в сделка на стойност 2,6 млрд. долара. Няколко месеца по-рано, Chevron закупи Noble Energy за 5 млрд. долара.

Изглежда, че стремежът към консолидация набира скорост в американската петролна индустрия, тъй като цените на петрола остават по-ниски от рентабилните за редица производители, но са достатъчно високи, за да мотивират дейността по сливания и придобивания.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
5
 
3
преди 6 месеца
Колкото до сега са изкарали шистаците, всичкото трябваше да го дадат на банките за заемите... А не го дадоха.
И кой ще гръмне 1-ви при тия цени, които никак скоро няма да се дигнат?!
? за недеббили......
5
 
5
 
2
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Великолепен икономически анализ!
...е доколкото стига Ай Кю-то, разбира се.
4
 
3
 
1
преди 6 месеца
Сделката, която може да създаде нов шистов гигант в САЩ

Ухаааа, дя има яко БУМММ !! че да обиколи взривната вълна 3 пъти земното кълбо !

Още от Суровини
Цената на петрола се понижава леко след третия си седмичен ръст*