IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на ЕС и потенциалните ваксини срещу COVID-19 оскъпяват леко петрола*

Нарастващото напрежение между Китай и САЩ обаче от друга страна оказва натиск върху цените

09:19 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола отчитат слаби повишения във вторник на фона на новите съобщения за потенциална ваксина срещу коронавируса и постигнатата историческа сделка за стимулите в рамките на ЕС, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,37%, или 0,16 долара, до ниво от 43,41 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,84 долара за барел, което е повишение от 0,03 долара, или 0,07%.

"Както стоят нещата сега, вероятно няма да има значителни ръстове на петролните цени много скоро, докато не се появи сигнал, че пандемията се забавя", заяви Бьорнар Тонхауген от Rystad Energy.

Повече от 14,5 милиона души в световен мащаб са заразени от новия коронавирус, а над 604 000 са починали в следствие на COVID-19, показват данни на Ройтерс.

Цените на петрола намериха подкрепа в коментарите на три компании, които заявиха, че потенциалните им ваксини показват обещаващи резултати.

Експерименталната коронавирусна ваксина, разработена от AstraZeneca и британския University of Oxford, е безопасна и е дала имунен отговор при клинични проучвания в ранен стадий, запазвайки жива надеждата, че ваксината може да бъде годна за използване до края на годината.

Повече от 150 възможни ваксини са в различни етапи на развитие, като американският производител на лекарства Pfizer и китайският CanSino Biologics също отчетоха в понеделник положителни данни за своите медикаменти.

Ръководителите на  държавите членки на ЕС се споразумяха след четиридневна среща на върха за съвместния фонд за възстановяване от 750 милиарда евро (858,3 милиарда долара. Делът на безвъзмездните средства, които не трябва да се връщат, е намален от 500 на 390 млрд. евро под натиск от страна на група държави около Холандия и Австрия. Други 360 млрд. евро са налични като заеми.

„През последните няколко седмици цените на суровия петрол всъщност бяха нехарактерно спокойни, което предполага, че скоро може да има рязка промяна“, казва Фавад Разаказада, пазарен анализатор в ThinkMarkets.

„Ако възстановяването на търсенето се окаже по-бързо и по-стабилно от очакваното, излишъкът от предлагане може да намалее бързо предвид продължаващите ограничения на предлагането от страна на групата ОПЕК+. Това трябва да означава по-високи цени на петрола, при равни други условия“, коментира той.

Нарастващото напрежение между Китай и САЩ обаче оказва натиск върху цените.

Посолството на Китай в Мианмар в неделя обвини Съединените щати, че "възмутително петнят" страната и вкарват клин между нея и нейните съседи от Югоизточна Азия над оспорваните Южнокитайско море и Хонконг.

84-годишният владетел на Саудитска Арабия, крал Салман бин Абдулазиз, е приет в болница заради възпаление на жлъчния мехур. Царят управлява най-големия износител на суров петрол в света и е близък американския съюзник от 2015 г.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,18% до ниво от 1820,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:02 ч.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още