Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Шефът на "Роснефт" предупреждава за рисковете от бързия отказ от горивата

Въглеродна неутралност е възможна и без пълен отказ от изкопаеми горива, смята Игор Сечин

Шефът на "Роснефт" предупреждава за рисковете от бързия отказ от горивата

Снимка: Bloomberg LP

Енергийната криза в Европа показва рисковете от прекалено бързия отказ от традиционните енергийни източници, смята ръководителят на руския петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин. По време на конференция във Верона той коментира още, че намалелите инвестиции могат да станат причина за невъзможност да бъде покрито търсенето, посочва Ройтерс.

Инвестициите в петрол и газ през 2021 година са наполовина под нивото през 2014 година, отбеляза още близкият съратник на руския президент по време на конференцията във Верона.

Още по темата

Липсата на достатъчно резерви от газ, увеличеното търсене на суровината в други краища на света, водят до рекордни цени на газа в Европа. Това само показва колко крехък е балансът на пазарите и какви рискове крие ускоряването на зеления преход и отказа от традиционната енергия, каза още Сечин по време на Евразийския икономически форум.

Неговите притеснения са, че високата цена на газа ще доведе до прегряване на петролните пазари. Според анализи на Goldman Sachs и Citi поскъпването на газа ще повиши търсенето на петрол с 1 млн. барела на ден.

Игор Сечин е убеден, че има начин светът да постигне въглеродна неутралност без да се откаже изцяло от изкопаемите горива. Неговата страна заяви цел за нулеви емисии до 2060 година.

Русия е четвъртият най-голям замърсител в световен мащаб, припомня още Ройтерс. Затова и плановете за въглеродна неутралност вече бяха критикувани за липсата на амбиции. Великобритания, която ще председателства поредната конференция за климата - COP26, която ще започне след броени дни в Глазгоу, поиска от Москва по-стегнати действия и въглеродна неутралност с 10 години по-рано.

Повечето големи икономики, сред които и  ЕС, заявяват плановете си за въглеродна неутралност през 2050 година. Едно от малкото изключения са Китай и Русия, които ще направят това с едно десетилетие по-късно. За Москва обаче ще бъде много трудно да се откаже от изкопаемите горива и да намали зависимостта на икономиката си от тях.

Руският президент Владимир Путин отказа да участва лично в конференцията на ООН. Това поставя въпросителни дали в крайна сметка ще има ново общо споразумение за действия за климата.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
1
 
13
Valentin13 до: zelka007
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
всичко това в Норвегия са изградили на основата на изобилието на нефт и газ. където е нямало тези няма и зелено. но стават изключително уязвими. аз където живея сега - от 15 август започна чувствително намаления на температурите, а от 15 септември досега ни се събират 10-15 слънчеви дни и толкова дъждовни. през останалото време - облаци и безветрие. как се прави солар и перка в такива условия?
0
 
1
 
12
Valentin13 до: zelka007
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Франция - ядрена енергия, Скандинавия - газ и вода, Дания - вятър. Кажи за Германия нещо.
0
 
3
 
11
evlogi до: zelka007
преди 1 месец
Не са прости норвежците.Наскоро пак обявиха, че продължават проучванията и инвестициите в добив на нефт и газ.Зер поддръжката на техния лайфстайл иска доста мангизи...
0
 
2
 
10
преди 1 месец
Зелката се развихрил:)))
1
 
2
 
9
zelka007 до: Valentin13
преди 1 месец
да ти обърна внимание на регионът middle norway , население около 750х души , 35% от еднофамилните къщи са оборудвани с термопомпи , демек отопляват се с ток . годишно се продават 25 термопомпи на 1000 души . там от миналата година е забранено да се строят къщи с отопление на газ или петрол ... :))) ... 9 от 10 нови автомобила са електрически , имат вече около половин милион електрички в автопарка( това е за цяла норвегия за миналата година ) . обикновен човек с обикновенна къща ( около 150кв ) отоплявана с термопомпа и каращ електричка в норвегия , зеленяш ли е ... ?! при условие че към 24:00 генерацията там беше 17% вятър + 77% хидро ( и през денят е нещо такова , често обаче има доста вятърна генерация ) ... ?! ... ако ида да поживея и поработя там в такава къща и си бръмча с някоя електричка под наем достатъчно праволинеен и нелицемерен ли ще съм за православната ти душа ... ?!

Още от Суровини
Петролните цени растат в опит да възвърнат загубеното от миналата седмица*