IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Shell: Започва възстановяване в цените на петрола

Постигането на баланс между търсене и предлагане ще отнеме известно време, очаква Бен ван Бюрден

15:02 | 06.10.15 г.
<p>
	Бен ван Бюрден. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бен ван Бюрден. Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите на петрол започват да се възстановяват, но глобалното свръхпредлагане предполага бавно покачване на цените. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Plc. Бен ван Бюрден, цитиран от агенция Ройтерс.

„Виждам първите смесени сигнали за възстановяване на цените на петрола“, каза Бен ван Бюрден по време на конференция в Лондон. „Но предвид това, че американската шистова индустрия се оказа по-гъвкава, отколкото смятахме, и че голяма част от петрола все още е в шок, ще отнеме известно време, докато се постигне баланс между търсенето и предлагането“, допълва той.

Цените на петрола се сринаха миналата година заради свръхпредлагането, като цената на бенчмарковия сорт Брент падна под 50 долара за барел от 115 долара през 2014 г. 

ОПЕК увеличи добива в опит да запази големия си пазарен си дял, вследствие на което редица други производители, включително шистови компании в Северна Америка, бяха принудени да работят на загуба.

Според Бен ван Бюрден много петролни производители в САЩ ще изпитат трудности да се рефинансират, докато цените останат ниски, което пък ще доведе до по-нисък добив в бъдеще. „Производителите сега търсят средства, за да оцелеят и вероятно ще им е трудно да се доберат до такива фондове“, прогнозира изпълнителният директор на компанията.

Ван Бюрден прогнозира, че в дългосрочен план има риск, че ниските нива на световния добив ще доведат до скок в цената на петрола. „Ако цените останат ниски за дълго време и добивът извън ОПЕК и САЩ отчете спад заради намалените капиталови разходи, по всяка вероятност няма да има свободен капацитет в системата“, смята той. „Това може на предизвика рязко покачване на цените и започване на нов цикъл на висок растеж на добива в шистовата индустрия в САЩ и последваща волатилност“, казва Ван Бюрден.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още