IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовият газ в Полша - краят на една мечта?

След като и последният енергиен гигант напусна страната, надеждите на Полша да се превърне в лидер в износа на природен газ замряха

08:30 | 18.06.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Надеждите отпреди четири години, че Полша ще се превърне в износител на природен газ – „втора Норвегия“ по думите на тогавашния външен министър Радек Шикорски, бяха попарени след решението на полското дъщерно дружество на американския енергиен гигант ConocoPhilips да спре с проучванията в страната, коментира онлайн изданието Politico.

След като последният световен играч напусна през тази седмица полския пазар на шистов газ, в Полша останаха само няколко местни и малки чужди фирми, които вероятно също скоро ще спрат сондирането си. Напускането подкопа още повече темата за фракинга в Европейския съюз (ЕС), чийто най-силни защитници бяха Полша и Обединеното кралство.

„Апетитът за сондиране пресъхна“, заяви Томаш Шмал, експерт по шистов газ в юридическата фирма White & Case във Варшава.

Упадъкът на индустрията се приема трудно от онези, които се надяваха, че за поне 300 години напред няма да бъдат енергийно зависими от Русия, откъдето Полша в момента получава повече от половината си доставки на природен газ. Подобни прогнози бяха направени през 2011 г., когато Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ оцени резервите от шистов газ на Полша на 5,3 трлн. куб. м., макар че тези изчисления бяха на база исторически данни, а не на нови проучвания.

Политиците погледнаха жадно към парите от такси и лицензи, а медиите си поиграха с надеждите за икономически разцвет. Инвеститорите започнаха да прииждат, насърчени от законодателството от средата на 90-те, според което цената на проучванията беше сравнително ниска. Бариерите за навлизане в пазара бяха ниски. Концесиите се раздаваха на принципа „първият дошъл е първи по право“. Един от оптимистично настроените дори заплати част от дължимите суми с кредитна карта. След това обаче правителството направи няколко критични погрешни решения.

Заради критиките, че страната разпродава ценни ресурси на чужденци на твърде ниска цена, Варшава прие ново законодателство през 2011 г., с което осъвремени правилата и увеличи максимално приходите за държавната хазна. Нова държавна институция получаваше дял от всяка концесия, а компаниите, които реално намерят газ, нямаха гаранции, че те ще са тези, които ще го извличат.

Схемата изплаши инвеститорите и се наложи правителството да промени закона през миналата година. „Изпълнението на този проект беше истинска катастрофа“, допълва Шмал.

Освен тези проблеми опасенията за реалното количество природен газ в Полша се увеличават все повече. През 2012 г. Полският държавен геоложки институт изчисли, че шистовият газ, който може да бъде извлечен от земята, е между 346 и 768 млрд. куб. м. – с 85-95% по-малко от първоначалните оценки на EIA.

Търсенето на компаниите също остава без резултат. Шистовият газ на Полша е много по-труден за достигане от очакваното. Шистовите образувания на страната „значително се различават и са много по-трудни за работа“ в сравнение с тези в САЩ, казва Вицлав Прюгер, ръководител на Orlen Upstream, дъщерно дружество на държавната полска рафинерия PKN-Orlen.

След четири години работа са сондирани 70 кладенци, като 25 са подложени на хидравлично разбиване – противоречив процес, използван за извличане на газ от скали чрез изпомпването на вода и химикали под високо налягане дълбоко под земята. Нито едни резултати обаче не са достатъчно добри, за да се установи търговски жизнеспособно производство.

Когато цените на петрола започнаха да спадат, понижавайки и цените на природния газ заедно с тях, стана невъзможно за компаниите да оправдаят риска и разходите за продължаване на дейността в Полша. Големи световни енергийни компании започнаха да ограничават разходите си. През 2012 г. Exxon Mobil заяви, че спира проучванията в Полша, Marathon напусна през 2013 г., Total през 2014 г., а Chevron – малко по-рано тази година. Всички те посочиха отрицателните резултати от тестовите кладенци като основна причина за напускането.

ConocoPhillips съобщи, че дъщерното ѝ дружество Lane Energy Poland е инвестирало около 220 млн. долара от 2009 г. насам. Компанията сондира кладенци в трите си концесии в западно Балтийско море, но „не са открити търговски количества на природен газ“, се казва в изявление на мениджъра в страната Тим Уолъс.

Сред фирмите, които все още работят по концесиите си в Полша, са газовите монополисти PGNiG и Orlen – и двете държавни. Но те търсят газ „много по-бавно“ в сравнение с предишните години, казва Пьотр Вдовински, водещ анализатор в консултантската къща Cleantech Poland. PGNiG в момента работи само по две сондиращи операции от 10 планирани в началото на годината, а Orlen планира четири кладенци през тази година, но засега е приключила само един.

Малките международни компании, включително дъблинската San Leon Energy, ShaleTech Energy, дъщерно дружество на шведската Setna, и базираната в Полша BNK Polska, все още работят. Но с толкова ниски световни цени на енергията, малко вероятно е тези компании да вложат големи суми за проучавания в Полша в близко бъдеще.

С изключение на Полша и Обединеното кралство останалите страни от ЕС са предпазливи по отношение на фракинга. Франция и България, както и някои други страни, имат наложени мораториуми, а Германия има забрана във всяко едно отношение. Това може да се промени, разбира се, ако бъдат открити значителни залежи на природен газ.

Ако някой от сегашните оператори намери добри търговски потоци, това определено ще привлече чуждите инвестиции за проучвания на шистов газ обратно в Полша“, казва Вдовински. „Вярвам, че проучвателната дейност може да се съживи в бъдеще. Дори ако Полша няма 5 трлн. куб. м. шистов газ, едно производство от 5 млрд. куб. м. на година все пак ще си струва“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
dkenarov
преди 8 години
Извинявам се. Чак сега видях, че в първия абзац е споменат Политико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
dkenarov
преди 8 години
Какво означава "по статията работиха"? Когато превеждате статия от чужда медия е добре може би да посочите и източника. Иначе просто крадете. http://***.politico.eu/article/polish-shale-gas-hits-a-dry-well/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Те това, за под Шипка, първо трябва да го видя, ама едва ли. Относно далаверата на янките, обаче, не се съмнявай: ВСИЧКО, което води до увеличаване на собствения им износ, ЗА ТЯХ, е добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Не е за пръв път щатите да подлагат свои, нито е за последен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Мен вариантът "Вашингтон" ми идва най-отропан, най-смислен. Инак - да купуват от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
panther
преди 8 години
Интересно кой е тоя издал тая директива, щото аз за 1 печеливш се сещам, а него поляците го мразят до степен да си затрият с 1 полет 10% от политическата класа от омраза и глупост?Ама щом си рекъл - може... може да има и кубичен киломер чисто злато под Шипка да има :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Тя Полша пак може да има газ, просто не са го открили....Или ДИРЕКТИВАТА е била такава, ДА НЕ открият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Междувременно излязоха данни, че днес е подписан меморандум за добавяне на 2 нови тръби (удвояване на капацитета) към Северен поток. За западна европа - евтина газ, за Полша, Украйна и България много здраве. Да живее демокраДцията и справедливостта!Споменах ли вече политици продажници? Бих казал евтини к..ви, ама на народа излизат доста скъпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
panther
преди 8 години
Много ви е къса паметта момчета :)Допреди 1 година *** твърдяха че Полша има запаси за 300 години и потенциал да стане износител на европейско ниво :DМеждувременно поляците скючиха договор за внос на втечнен газ от Катар, скромно - на цена около 50% по-висока от руската, и с клауза "тейк ор пей". Същата клауза за която гnусягите *** плюят Русия, ама не казват нищо срещу Катар, и срещу де-факто същите договори (тейк ор пей) с американските ТЕЦ-ове в България. Ама така ще е, с политици продажници като нашите или още по-зле продажници-параноици, като полските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Когато няма, няма или "по принцип" /т.е., СЪВСЕМ/, или в конкретното място, до което са достигнали търсещите. Предвид това, че някъде нещо вече бе открито, явно, за нямане "по принцип" едва ли става дума. Остана да се разшири достъпът до конкретни места в обема на слоевете но, днешните технологии не го позволяват. Не са точно лоши но, вече са морално остарели и загърбват огромни полета и обеми за издирване, а резултатите са непомерно гръмки и "капитални". Ще рече, натрапват им "алтернатива" като внос на газ от Щатите за попълване собствените финансови нужди зад океана но, за последното, америКОНСКИте компании няма да признаят до последно.Ако поляците биха били по-умни и да бяха попитали /и те са информирани, не мислете, че не са/ за МДП, сигурно, перспективите пред тях биха били /къде/по-ведри.Е, не са. Засега. Да се шашкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още