Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Шоково поскъпване на пазара на суровини, светът се подготвя за зимата и трупа запаси

Трябва да се преразгледат прогнозите за БВП заради производствените цени – може да се стигне и до промяна на паричната политика на ЕЦБ, смята Димитър Шуйцов

гледано: 2606   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В момента на пазара на суровини се наблюдава шоково поскъпване. Петролът сорт Брент се търгува за 80 долара на барел и достигна тригодишен връх. Същото се отнася и за американския сорт петрол WTI. Основната причина е, че светът се подготвя за зимата и се трупат запаси както в Европа, така и в САЩ. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Шуйцов, финансов анализатор в Think Markets.
Още по темата

"През тази година се наблюдава сериозен ръст на потреблението, което изненада производителите на петрол. Увеличава се разликата от гледна точка на по-високото потребление и по-малкото производство, което доведе и до по-високите цени", обясни експертът.

Димитър Шуйцов е на мнение, че 80 долара за барел не е междинна спирка, като вчера Morgan Stanley вдигна прогнозата си до 90 долара за барел за първото тримесечие на 2022 г.

Очакванията на анализатора са, че високите цени на суровините ще се задържат през зимния период.

„В средносрочен план не се очаква цената за сорта Брент да се върне обратно до 60 долара за барел. В дългосрочен план това обаче може да се случи. В началото на следващата година ще стане ясно до колко може да поскъпне петролът“, коментира Шуйцов.

Финансовият анализатор смята, че в момента цена от 100 долара за барел е възможно да бъде достигната.

"Получи се рязък скок в потреблението, което не може да бъде наваксано от производителите. ОПЕК+ имат ресурс да добавят в производството, САЩ имат голям запас, както и Русия. Очаква се ОПЕК+ да продължат текущата си политика, тъй като за тях ситуацията в момента е изгодна", прогнозира експертът.

В разговора беше засегната и темата какво означава сегашната цена на петрола за европейските икономики.

"Ще трябва да бъдат преразгледани прогнозите за ръста на БВП. По-високите цени на суровините ще доведат до ръст в производствените цени. Това ще се отрази негативно на производството. Може да се стигне и до промяна на паричните политики на ЕЦБ", посочи Димитър Шуйцов.

Той смята, че алтернативните източници все още не могат да доставят толкова много енергия.

"Потреблението на енергия расте постоянно. Китай се опитва да премине към по-чиста енергия, но за тях това означава преход от въглища към газ и петрол. Това значи, че Пекин може да има ръст в потреблението на петрол, а не спад", коментира анализаторът.

Излезе ли от пределите на Европа енергийната криза?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Абе гл уп ак такъв, ако над половината свят е зима, над другата половина е лято :)
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Енергийна криза, шок, апокалипсис, преди няколко години 80 долара беше нормална цена. Преди това 120 долара беше нормална цена.

Още от Суровини
САЩ иска да забрани на фирми от сектора на отбраната да купуват редкоземни метали от Китай