IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли добивът на каучук да посрещне ръста в търсенето на защитни ръкавици

Затворените предприятия и сушата, ударила Тайланд, вероятно ще създадат пречки пред нуждата от повече медицински защитни средства

09:26 | 04.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Thai&nbsp;Enquirer</em></p>

Снимка: Thai Enquirer

Тъй като пандемията увеличава необходимостта от гумени защитни ръкавици, пазарните експерти очакват цените на естествения каучук да се повишат. Производителите на гумени ръкавици са основните купувачи на суровината, докато пандемията продължава да придобива все по-заплашителни мащаби. От друга страна, освен проблемите при производството на ръкавици на фона на затворените предприятия, съществува и друга  сериозна пречка – недостигът на каучук, пише Thai Enquirer.

Сушата и есента възпрепятстват производството на естествен каучук в Тайланд, най-големият производител на този продукт в света, коментират от Tharn Nam Thip Group, група от каучукови фермери и основен износител в Бетонг, тайландската провинция Яла. Мениджърът на групата Гумпанарт Вонгчуван казва, че групата е затрупана с поръчки до септември.

„Търсенето на суров каучук за преработка бързо нараства. Някои предприятия за преработка на каучук, които бяха затворени, сега започват работа отново, въпреки че това не е традиционното време за прибиране на реколтата“, посочва Гумпанарт. „Все още има каучукови дървета, върху които фермерите още работят, но много райони са засегнати от суша, което означава, че количеството естествен каучук, което получаваме от дърветата, намалява“, добавя той. 

Гумпанарт обясни, че групата обикновено произвежда 20-30 хил. килограма естествен каучук на ден, но тези количества в момента са се свили до 2-3 хил. килограма дневно.

Друга група от каучукови фермери в провинция Фаталунг заяви, че количеството на суровия каучук в страната е спаднало с 40 на сто, тъй като земеделските производители на север, североизток и юг вече са приключили настоящия сезон на прибиране на реколтата. Прибирането на реколтата все още продължава във Фаталунг, но есента вече засегна огромни площи от каучукови дървета, което сви производството с до 50%.

каучук1 каучук1

Асоциацията за производство на ръкавици в страната, чиито членове правят по 3 от всеки 5 ръкавици по целия свят, предупреждава за глобален „хроничен недостиг“ на критично медицинско защитно облекло, тъй като производствените центрове бяха принудени да съкратят персонал поради обявената изолация в Малайзия. Компанията Top Glove Corp. Bhd, най-големият световен производител на ръкавици, заяви, че търсенето в САЩ, Европа и други държави надминава производствения ѝ капацитет, а изпълнението на поръчките закъснява вече четири месеца.

Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още