IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се стигне ли до освобождаването на петролни резерви?

Решението е въпрос на преценка доколко настоящите и бъдещите проблеми с доставките ще се отразят върху икономиката

21:20 | 02.04.12 г.
Ще се стигне ли до освобождаването на петролни резерви?

САЩ и други държави имат готовност да освобождават петролни резерви заради покачването на цените и опасността от икономическо възстановяване. Вероятността това да се случи вече е повече от 50 на сто, като без отговор засега остават само въпросите колко и кога това ще се случи, пише Ройтерс.

Членовете на Международната агенция по енергетика (МАЕ) обаче са разделени за това дали са изпълнени обстоятелствата за освобождаване на стратегически резерви. Американските политици лансират идеята от седмици, Великобритания и Франция демонстрират, че я възприемат, а Германия и други държави остават против.

В резултат агенцията се опитва да формулира ясна представа дали е необходимо да се предприеме тази стъпка. Изпълнителният й директор  Мария ван дер Ховен коментира пред журналисти миналия месец, че не са се водили дискусии за освобождаването на стратегически резерви на агенцията. Тя обаче уточни, че всяка държава е свободна да използва собствените си запаси за намеса на пазара.

Резултатите от най-новото проучване на пазара на агенцията повториха предишните предупреждения на институцията за свиване на материалните запаси и затягане на баланса между търсенето и предлагането.

“Не може да има реално физическо прекъсване на доставките в момента, произтичащи от иранския проблем”, пише още в доклада на агенцията.

Все пак институцията признава, че има недостиг от около 750 хил. барела дневно от държави извън Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).

Външни наблюдатели посочват, че МАЕ и Европейската комисия подчертано не желаят да се освобождават стратегически петролни резерви. Опозицията обаче като че ли успява да поразмекне тази позиция заради продължителния натиск от Вашингтон.

След редовното заседание на организацията в края на март ван дер Ховен призна, че петролният пазар е силно затегнат в последните месеци, както и че цените са много високи.

Тя посочи още, че агенцията има опасения за и без това крехкото икономическо възстановяване заради скъпия нефт.

Ван дер Ховен обеща освен това МАЕ да следи отблизо развитието на пазара и да остане в тесен контакт със страните-членки на организацията във връзка със ситуацията.

Ако четем между редовете, Вашингтон и неговите съюзници си запазиха правото едностранно да вземат решение за освобождаването на стратегически резерви от черно злато, а агенцията беше предупредена да не стои на пътя им.

От правен аспект повод за това може да бъде действително или потенциално тежко нарушаване на доставките на нефт" или "значимо прекъсване в доставките на петрол в световен мащаб”.

Според Споразумението за международната програма по енергетика от 1974 г. колективен отговор за ограничаване на търсенето или освобождаване на запаси в извънредни ситуации може да има при прекъсване в размер на 7 процента или повече от дневните доставки за една държава-членка на агенцията.

Това изискване обаче така и не е спазено в трите случаи, при които МАЕ пристъпи към освобождаване на част от собствените си стратегически резерви (войната в Залива през 1991 г., урагана "Катрина" 2005 и либийската гражданската война в 2011 г.).

Колективно действие, както се оказва, може да има не само при съществуващи, а и при очаквани проблеми.

Подобни дефиниции се откриват и в американското законодателство. Въпросът е да бъде направена реална преценка дали съществуващите проблеми с доставките заради ситуацията в Южен Судан, Йемен, Сирия и Иран и бъдещите, ако износът на Иран намалее още, са достатъчно основание да се пристъпи към освобождаване на нефтени запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още