IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще видим ли цена от 100 долара за барел сорт Брент

Ако Ирак и Иран намалят своя добив, ще видим увеличение в цената на петрола, очаква Николай Шуманов

17:08 | 08.01.20 г. 1
Ще видим ли цена от 100 долара за барел сорт Брент

Скокът, който видяхме през нощта – над 70 долара за барел за брент, беше изтрит. В момента цената се върна на нивата от вчерашния ден. Това стана, защото беше ясно, че не са атакувани рафинерии или петролни полета. Докато не бъдат водени военни действия в частите, в които може да бъде навредено на доставката на суров петрол, то цената ще е доста волатилна. Това каза Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Тези скокове ще са краткосрочни и ще се връщат на нивата преди самата атака. Инвеститорите очакваха ответен удар след нападението на САЩ над генерал Солеймани. Нямаше как Иран да оставят това без последствия”, обясни експертът и допълни, че сега се очаква САЩ да върнат отговор на Иран след тази атака.

Той коментира последните събития, при които Иран прати ракети по две американски бази в Ирак.

"Дори и да има ответен удар от страна на Америка, стига той да не засяга доставките на петрол, тези ръстове ще са кратковременни, смята Шуманов и добави, че е въпрос на чест Иран да отговори на убийството на Солеймани. – Иран е жертва пред света, още от оттеглянето на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран, те от този момент нататък изглеждат жертва. Те също спонсорират групировки, които извършват нападения, терористични актове.Те се възползват много добре от действията на Америка и се изкарват пред света като жертва. Така че в момента всички съчувстват на Иран."

Шуманов напомни, че Доналд Тръмп през главата на Конгреса извърши това нападение над генерал Солеймани и коментира, че „най-вероятно е имал причина и доказателства от разузнавателните служби".

Той допуска да бъдат ударени военни летища или военни цели на територията на Иран и очаква, че Доналд Тръмп няма да остави действията на Иран без отговор.

"При военни действия от всяка една от страните ще наблюдаваме покачване на петрола, ще очакваме по-сериозен ръст, дори затваряне на Ормузкия залив, откъдето минават 21% от световните доставки на петрол, това ще засегне основно Азия, защото там минават главно доставките за азиатските страни като Китай, Япония, Корея", посочи Шуманов.

Той коментира, че Иран няма изгода да бъде затворен протокът, защото голяма част от доставките за Китай минават също от там.

"Ако Ирак и Иран намалят своя добив, ще видим ръст в цената на петрола, Русия и Саудитска Арабия могат да компенсират, но тук говорим за несигурността, която ще се появи в Близкия изток. Дори и страни от Африка като Нигерия могат да компенсират и да се възползват от спада в производството на Иран и Ирак", прогнозира Николай Шуманов. Той е на мнение, че никой не може да предвиди доколко страхът може да оскъпи суровината, ако конфликтът се задълбочи.

"Никой няма как да го предвиди, ако конфликтът се задълбочи, може да видим цени над 100 долара за сорт Брент, посочи той. – Ако няма ескалация на напрежението, цените ще се движат от икономиката, от търсенето и предлагането и ще се върнат на около 60 долара за барел."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
lyusien
преди 4 години
Не Няма да видим цени от 100 долара за барел Сетът продължава да е претрупан от петрол Ако има фактори които оказват влияние върху цената на петрола те са психологически Тези фатори деистват за кратко и много скоро цената на петрола се връща на нормалните си нива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още