IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сибирско находище разполага с най-големите резерви на злато в света

Миннодобивната компания „Полюс“ може да инвестира до 2,5 млрд. долара в находището „Сухой Лог“, в което има 40 млн. тройунции доказани резерви

13:01 | 22.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията „Полюс“, най-големият руски производител на злато, заяви, че неизползваното му находище „Сухой Лог“ в Сибир притежава най-големите резерви в света.

Проучване показва, че „Сухой Лог“ разполага с 40 милиона тройунции доказани запаси, измерени по международните стандарти на JORC, със средно съдържание на злато от 2,3 грама на тон, заяви главният изпълнителен директор на „Полюс“ Павел Грачев. Това означава, че находището, което представлява над една четвърт от руските златни резерви, е по-голямо от проекта на Seabridge Gold Inc. KSM в Канада и Donlin Gold в Аляска.

„Оценката на запасите е важен етап в развитието на находището“, посочи Грачев в интервю за Bloomberg в Москва. 

Находището „Сухой Лог“, разположено в отдалечения район на Иркутск в Сибир, е открито от съветските геолози през 1961 г. и е изследвано през 70-те години на миналия век. Руското правителство отдавна обмисля да разработи находището и през 2017 г. продава мястото на търг на „Полюс“ и държавен участник, който по-късно е изкупен от миннодобивната компания.

„Полюс“ заяви по-рано тази година, че ще се съсредоточи върху по-малки проекти и върху намаляване на размера на своя дълг през следващите години, преди да разработи находището. Компанията планира да обяви подробности за очакваното производство и инвестиции в „Сухой Лог“, след като до края на годината бъде готово предварително проучване за осъществимост. По-рано тя заяви, че разходите по проекта могат да достигнат 2,5 млрд. долара, като годишната продукция възлиза на около 1,6 милиона тройунции.

Докато разработването на големи находища обикновено е дълъг и скъп процес, находището може да позволи на „Полюс“ да увеличи годишната си продукция с поне 70%. Цените на златото са се увеличили с около 60%, откакто компанията го купува и достигат рекордни стойности през август.

Проучването показва, че освен икономически изкопаеми резерви, находището разполага с 67 милиона тройунции общи ресурси, в сравнение с 63-те милиона тройунции, изчислени по-рано.

Тази стойност може да се увеличи след извършването на допълнителни сондажи и проучвания.

Основната инвестиция трябва да стартира през 2023 г. „Полюс“ вече е започнала да насочва средства към инфраструктурата на проекта. Изготвен е и план за съвместно инвестиране с правителството за реконструкция на местното летище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още