Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Силни отчети за петролните гиганти въпреки поевтиняването на черното злато

Exxon, Chevron и Shell обявиха стабилни резултати за четвъртото тримесечие

Силни отчети за петролните гиганти въпреки поевтиняването на черното злато

Снимка: Ройтерс

Най-големите западни петролни компании обявиха най-значителните си годишни печалби от години въпреки спада на цената на петрола в последните месеци на 2018 г., съобщава Wall Street Journal.

Силните отчети за четвъртото тримесечие на Exxon Mobil и Chevron след сходни резултати на Royal Dutch Shell в четвъртък, показаха, че големите петролни компании се възползват от по-дисциплинираната стратегия, съсредоточена повече върху възвръщаемостта и рентабилността, отколкото върху ръст на производството. Компаниите преструктурираха бизнеса си, разпродадоха активи и са в позиция да процъфтяват, дори когато цените на петрола вървят рязко нагоре или надолу.

Цените на петрола намаляха с 38% в края на четвъртото тримесечие, но Exxon все пак е успяла да генерира печалба от 6 млрд. долара за периода. Това е по-малко спрямо предходната година, когато приходите на компанията бяха подкрепени от данъчната реформа в САЩ, но все пак е повече от очакванията на анализаторите.

Нетните приходи на Chevron са нараснали с 19% спрямо предходната година до 3,73 млрд. долара. И двете компании значително увеличиха добива на американски шистов газ в процъфтяващия Пермиански басейн в Западен Тексас и Ню Мексико.

Още по темата
Въпреки че средните цени на суровия петрол достигнаха около 71 долара за барел миналата година, около една трета по-малко в сравнение с 2014 г., петте най-големи компании – Exxon, Chevron, Shell, BP и френската Total, са напът да отбележат обща годишна печалба от около 84 млрд. долара. Това е с 13% повече спрямо четири години по-рано, когато цената на петрола надхвърли сто долара за барел, преди да започне да намалява, сочат данни на FactSet.

В четвъртък Shell съобщи, че почти е удвоила печалбата си през 2018 г. спрямо предходната година до около 23 млрд. долара. Добивът на петрол и газ на Exxon е нараснал до над 4 млн. барела дневно за първи път от началото на 2017 г.

Главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс започна план на стойност 230 млн. долара за стимулиране на петролния гигант, като проучва възможности за сондиране по света, които по думите му са най-привлекателните от десетилетия. Сред тях са кладенците с шистов газ в Западен Тексас, инсталациите за износ на природен газ в Папуа Нова Гвинея, няколко новооткрити гигантски находища в южноамериканската страна Гвиана и находища в Мозамбик и Бразилия.

Въпреки че мнозина анализатори смятат, че тези проекти са изключително привлекателни, те няма да се отплатят много в идните няколко години. Цената на акциите на Exxon намаля с около 15% през 2018 г., най-лошото представяне на компанията от най-малко 20 години, сочат данни на FactSet.

Уудс заяви, че способността на компанията да добива големи количества петрол и газ, като в същото време има необходимата логистика и капацитет за рафиниране, за да превръща суровия петрол в гориво и други продукти, е била основната защитна стена през 2018 г.

Уудс съобщи, че Exxon ще увеличи продажбите на активи в бизнеса й с проучвания и добив, който планира да реогранизира в три нови компании от април.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт заяви, че компанията води разговори с американски официални представители за операциите й във Венецуела и смята, че ще продължи да работи по сигурен и стабилен начин в обозримо бъдеще. Chevron беше сред компаниите, които бяха освободени от американските санкции, наложени тази седмица на петролната индустрия във Венецуела. Изключението ще изтече по-късно тази година, но е възможно много компании отново да бъдат освободени от санкциите, казват анализатори.

Chevron планира да продължи обратното изкупуване на голямо количество акции и компанията е напът за придобие рафинерия в Тексас. Това ще й позволи да увеличи обработването на лек суров петрол на фона на повишаването на добива в Пермианския басейн. Подобно на Exxon Chevron почти е удвоила производството си в региона през 2018 г.

Общите приходи на Chevron са нараснали с 13% до 42 млрд. долара, а добивът на петрол и газ е отбелязал скок от 7% до 2,93 млн. барела дневно. Като се изключат продажбите на активи, компанията очаква добивът да нарасне с 4% до 7% през 2019 г.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Димо Стефанов: Търговската война е един от факторите, движещ цената на златото