IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните данни за вноса и износа от Китай тласкат нагоре петролните цени*

Опасения за затягането на пазара през следващите месеци поддържат цените във възходящ тренд

09:54 | 07.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва на международните пазари, след като Китай отчете неочаквано ускорение на ръста на износа, прибавяйки още един положителен импулс към серията от икономически признаци, свързани с търсенето на енергия и основните енергийни потребители, съобщава Bloomberg.

Международният петролен бенчмарк Брент поскъпва с 0,78% до 72,78 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,13 на сто до 69,38 долара за барел.

Ръстът на китайския износ и внос през август надхвърли оценките на икономистите, анкетирани от Bloomberg, като притокът на суров петрол от чужбина нарасна до 5-месечен връх. Стабилните търговски данни допринасят за оптимистичната перспектива в Европа, където търсенето на петрол се възстановява след месеци на национални блокади, свързани с разпространението на коронавируса.

петрол1 петрол1

Данните за търговията ще „облекчат някои от страховете, свързани със забавянето в Китай“, смята Джефри Халей, стратег в Oanda Asia Pacific Pte. „Тези данни могат да помогнат на настроенията около петрола да останат оптимистични до края на сесията“, добавя той.

Ценовото рали при петрола се сблъска със силен насрещен вятър през последните два месеца, след като цените се повишиха с почти 50% през първата половина на годината. По-заразният делта вариант на коронавируса породи опасения за търсенето, въпреки че Китай успя бързо да ограничи местните огнища. Съществуват прогнози, че пазарът ще се затегне през останалата част от 2021 г., докато широкият алианс ОПЕК+ залага на ускоряването на възстановяването, като се съгласи миналата седмица да продължи да увеличава предлагането през всеки следващ месец.

петрол2 петрол2

Пазарът стартира седмицата по-слабо, след като Саудитска Арабия намали цените на доставките за Азия за следващия месец с повече от очакваното, като изненада търговците и породи опасения относно краткосрочната картина при търсенето.

Китайският износ се е увеличил с 25,6% в доларово изражение на годишна база, докато вносът е нараснал с 33,1%, съобщава митническата администрация. Проучванията в производството през миналата седмица показаха свиване на новите експортни поръчки за четвърти пореден месец през август, което може да представлява сигнал за забавяне в бъдеще.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още