IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните онлайн продажби в САЩ тласнаха цените на петрола до тримесечен връх*

Цената на сорта Брент се е повишила с повече от една четвърт през 2019 г., докато стойността на WTI е отчела ръст с около 35% на годишна база

09:22 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, достигайки най-високите си стойности за последните три месеца, след като данни показаха рекордни нива на разходите за онлайн покупки от страна на американските потребители. Това съживи оптимизма за силата на най-голямата икономика в света преди очаквания край на търговската война между Вашингтон и Пекин, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 8 цента или 0,12% до ниво от 68 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 61,81 долара за барел, което е повишение от 13 цента или 0,21%.

Проучване, оповестено в четвъртък, показа, че онлайн покупките на американците по време на празниците са достигали рекордни стойности, надминавайки очакванията на анализаторите.

Потребителите в САЩ „не показват много признаци за затягане на коланите, което е положително и за цените на петрола“, каза главният стратег за азиатските пазари в AxiTrader Стивън Инес.

Цените на петрола се повишават и поради нарастващите надежди, че новата година ще доведе до прекратяване на продължителната търговска война между САЩ и Китай. Този спор понижи перспективите за глобален икономически растеж и засили съмненията за бъдещото търсене на суровината.

Борсовият оптимизъм днес беше попарен от правителствените данни от Япония, показващи, че индустриалното производство на третата по големина икономика в света се е свило за втори пореден месец през ноември.

Цената на сорта Брент се е повишила с повече от една четвърт през 2019 г., докато стойността на типа WTI е отчела ръст с около 35% на годишна база. Увеличението е причинено основно от мерките на ОПЕК+ за ограничаване на производството. По-рано този месец държавите от ОПЕК и техните съюзници от по-широката група ОПЕК+ се договориха да удължат и задълбочат съкращенията на продукцията си.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,10% до ниво от 1512,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:03 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още