Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Скъпата енергия хвърля сянка на стагфлация върху пазарите

Завишените разходи и бавният растеж може да се окажат предизвикателство и за акциите и облигациите

Скъпата енергия хвърля сянка на стагфлация върху пазарите

Снимка: Bloomberg LP

Растящите енергийни цени разпалват все повече притесненията за наподобяващата стагфлация среда на пазарите - увеличен ценови натиск и забавено икономическо възстановяване. 

Цената на енергията расте с постепенното излизане на страните от пандемията. В същото време зимата в северното полукълбо може да задълбочи още повече тази тенденция, нанасяйки удар както по потребителите, така и върху компаниите. Също така нека не забравяме, че завишените разходи и бавният растеж може да се окажат предизвикателство и за акциите и облигациите.

“Следващият голям проблем, пред който ще се изправят пазарите, може да бъдат енергийните цени”, коментира Джефри Халей, старши пазарен анализатор на Oanda Asia Pacific, пред Bloomberg. Според него предстоящата зима може да се окаже мощен катализатор за цените през последното тримесечие. 

Още по темата

За Bank of America стагфлацията не е базов сценарий, но в миналото тя често е била придружавана от петролни ценови шокове и рискът напоследък расте заради някои трудности по веригата на доставките, посочват стратези на банката. 

Те препоръчват сдобиването с акции, които напоследък имат растящ дивидент и са по-устойчиви на инфлация, както и такива на компании с по-малка пазарна капитализация, чиято цена е тясно свързана с тази на суровините и които се търгуват със значително по-голямо намаление от тези с по-голяма капитализация.

Движенията на капиталовите пазари подчертават бичите настроения спрямо енергийния сектор. Индексът S&P 500 Energy е нагоре с 5,3% за последните пет дни, превръщайки се в най-добре представилия се сектор, включително и за годината. 

Заплахата от стагфлация “сега е възможност”, смята Симон Дойл от Schroder Investment Management Australia. “На практика се оказахте с тази проблематична среда на растеж, където имате инфлация, а това не е страхотна среда за инвеститорите”, казва той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
1
 
7
zelka007 до: дядя Вова
преди 4 седмици
цък , увеличиха ми двойно надника ... :))) ... а при вас как е ... ?!
1
 
2
 
6
дядя Вова до: zelka007
преди 4 седмици
Зелка 00, напоследък имаш мого време да правиш като вятъра. Да не би да са те уволнили от работа?
6
 
1
 
5
zelka007 до: bgMan
преди 4 седмици
хихи ... първият се разписа ... това е борсова цена ... некакъв проблем ли имаш с бъдещата сметка за парно и топла вода ... ?! ... щото акциз и данъци се добавят след като се изгори газчицата ... а пък зеленият ток също има и акциз и данъци ... и на водородът се начисляват ... :))) ... като ще освобождаваме , нека да е наред ...
2
 
5
 
4
преди 4 седмици
Ми махнете акциза, зелената добавка, кафявата добавка, въглеродните емисии, освободете я от ДДС и енергията никога няма да бъде повече скъпа и да пречи на икономиката. Всички освен зелените лъжци и мързеливите и корумпирани политици ще са доволни.
6
 
1
 
3
преди 4 седмици
некой форумен газовик нема ли да сподели удари ли газчицата илядо за илядо кубика днес , вчера почти я стигна цената - 970 ... ууу , екстра , скъп ли ви е зеленият ток , а водородът ... ?!

Още от Суровини
Новак: Руското потребление на газ е рекордно, но ще увеличим доставките за Европа