IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият газ ще увеличи потреблението на петрол в света

Никога досега светът не е изправен пред ситуация да сменя газа с петрол заради високата цена

17:09 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Високите цени на природния газ ще увеличат търсенето на петрол с няколкостотин хиляди барела на ден, особено през зимните месеци, прогнозират анализатори, цитирани от Ройтерс. Това обаче ще окаже натиск върху вече ограниченото предлагане на петрол на пазара.

Цената на природния газ в Европа достигна рекордни стойности, подкрепени от комбинация от фактори - ниски нива на запасите в газохранилищата, ограничени доставки и по-високото търсене в Азия.

Според анализатори от шведската банка SEB пазарите винаги са се опитвали да заместят по-скъпия петрол с по-евтиния природен газ. Сега ситуацията е обратна и това не се е случвало досега в толкова глобален мащаб, посочват експертите.

Трудно може да бъде направена прогноза за ръста на потреблението на петрол заради поскъпващия природен газ, но вероятно става въпрос за поне 500 хил. барела на ден. Подобни са и изчисленията на изпълнителния директор на саудитската Aramco Амин Насер.

От JP Morgan дори прогнозират ръст на потреблението от 750 хил. барела на ден до март 2022 г. Възможно да има пикове от 2 млн. барела дневно.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) е по-консервативна в прогнозите си. Според анализите на експертите ѝ увеличението на потреблението на петрол ще бъде в рамките на 150 хил.- 200 хил. барела на ден през първото тримесечие на следващата година. Държавите в Близкия изток, Индонезия, Пакистан и Бангладеш, ще бъдат най-активни в смяната на газа с петрол.

Цената на петрола също подобрява рекорди, невиждани от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още