IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият долар и страхът донесоха на златото нов ценови рекорд

Ескалиращото насилие в Либия и страховете от висока инфлация вдигнаха цената на среброто до 31-годишен връх

16:02 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Поскъпването на златото продължава през последните десет години. Снимка: Sxc.hu</p>

Поскъпването на златото продължава през последните десет години. Снимка: Sxc.hu

Цената на златото покори нови рекордно високи нива, под влияние на рязкото поевтиняване на щатския долар през последните няколко дни.

Ескалиращото насилие в Либия и страховете от допълнително покачване на инфлацията също насочиха вниманието на инвеститорите към ценните метали, считани за алтернатива на книжните валути в периоди на финансова несигурност.

В резултат на това среброто също постави пореден ценови рекорд за последните 31 години, а в същото време американският лек суров петрол надскочи 106 долара за барел, отбелязвайки най-високите си нива от есента 2008 г., пише Bloomberg.

Все по-тежките сблъсъци между бунтовниците в Либия и защитниците на режима на Муамар Кадафи засилиха страховете от избухването на гражданска война в страната, която разполага с най-големите петролни резерви в Африка и е третият по големина износител на петрол сред страните от континента.

Това засили тревогите, че доставките на петрол от Близкия Изток и Северна Африка ще бъдат нарушени, което вдигна цената на енергийната суровина до 29-месечен връх.

Според анализатори политическата криза в Близкия Изток и Северна Африка ще продължава да тласка цените на петрола нагоре, което е заплаха за инфлацията и за възстановяването на световната икономика от кризата.

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,8% до 1 442,95 долара за тройунция в Лондон и по този начин премина предишния си връх от 2 март 1 440,32 долара за тройунция.

Априлските фючърси на ценния метал поскъпват с 0,9% до 1 441 долара за тройунция, след като скочиха за кратко до рекордните 1 443,30 долара за тройунция.

Среброто с незабавна доставка се търгува с повишение от 3% до рекордните за последните 31 години 36,6625 долара за тройунция. През 1980 г. цената му стига рекордните в исторически план 50,35 долара за тройунция.

Поскъпването на стоките, търгувани в щатски долари, като злато и сребро, бе подкрепено и от поевтиняването на долара, който търпи поражения на валутните пазари през последните дни.

Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута срещу шест основни валути, падна до най-ниското си ниво за последните четири месеца днес.

Златото поскъпна с 30% през 2010, която е десета поредна година на ръст в цента на метала. Голяма част от прогнозите за цените му през 2011 година варират в интервал от 1500 до 2500 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още