IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесените настроения на петролните пазари продължават*

Върху цените ефект оказва както затварянето на обекти за добив заради урагана, така и повишеният оптимизъм от подновения диалог САЩ-Китай

09:19 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола не намират единна посока в сряда, след като американските производители затвориха по-голямата част от своите офшорна обекти в Мексиканския залив преди урагана Лора. Оптимизъмът обаче бе повишен от  търговските преговори между Китай и САЩ, информира Ройтерс.

Но ръстовете при цените са ограничени на фона на подновената загриженост относно пандемията от коронавирус, след като доклади от Европа и Азия съобщиха за повторно заразени с Covid-19 лица.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,24%, или 0,18 долара, до ниво от 45,97 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 43,28 долара за барел, което е понижение от 0,07 долара, или 0,16%.

"Цените на суровия петрол тип Брент се повишиха, стимулирани от поскъпването на фючърсите върху бензина, когато ураганът Лора се насочи към Мексиканския залив", заявиха анализаторите на ANZ в бележка в сряда.

Американската енергийна промишленост се подготвя за тежкия удар на урагана. Производителите евакуираха 310 офшорни съоръжения и спират добива на 1,56 милиона барела на ден, което се равнява на 84% от офшорното производство на Мексиканския залив.  Тези действия напомнят за щетите, нанесени от урагана Катрина преди 15 години, когато 90% от производството бе спряно.

"Пазарите в момента ценообразуват при евентуален катастрофален недостиг на бензин в краткосрочен план", казва Стивън Инес, главен стратег в AxiCorp.

Преговарящи от Китай и САЩ потвърдиха ангажимента на страните си към първа фаза на търговска сделка, въпреки че Китай изостава от задълженията си за закупуване на американски стоки.

Цените получават допълнителна подкрепа от данните на Американския петролен институт, показващи, че запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с повече от очакваното през миналата седмица. Американската администрация за енергийна информация, статистическият отдел на Министерството на енергетиката, ще публикува свои официални данни за инвентаризацията по-късно в сряда.

Въпреки това нараства и загрижеността за търсенето, след като бе оповестено, че доверието на потребителите в САЩ е спаднало до най-ниското си ниво за последните шест години.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,11% до ниво от 1925 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:57 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още