IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смущения в петролните доставки от Канада за САЩ насърчават цените

Пазарите очакват и срещата на ОПЕК на 30 ноември, когато ще се реши дали споразумението за свиване на добива да бъде удължено и след края на март 2018 г.

10:19 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на смущения в доставките на Канада в САЩ, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 1,97% до 57,95 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент добавя 1,17% към цената си до 63,30 долара за барел към 10:00 часа българско време.

Енерийната компания TransCanada съобщи, че ще свие доставките с поне 85% по тръбопровода Keystone с капацитет 590 хил. барела дневно до края на ноември. Петролопроводът, който свързва петролните пясъци в Албърта с американските рафинерии, беше затворен миналата седмица след разлив от 5 хил. барела в Южна Дакота.

Трейдърите казват, че цените получават подкрепа и от редовния седмичен доклад на Американския петролен институт. Данните във вторник показаха, че петролните резерви в САЩ са се понижили с 6,4 млн. барела през седмицата до 17 ноември. 

По-късно в сряда се очакват официалните данни на Администрацията за енергийна информация.

Пазарите очакват и срещата на ОПЕК на 30 ноември, когато ще се реши дали споразумението за свиване на добива да бъде удължено и след края на март 2018 г. „Резултатът в крайна сметка ще определи краткосрочната динамика на цените“, казва Стивън Инес, анализатор от инвестиционния посредник OANDA.

Инвестиционната банка JPMorgan публикува своя доклад за перспективите пред суровините през 2018 г. и казва, че петролните пазари ще бъдат балансирани благодарение на удължените съкращения в добива. Според банката ако няма понижения в продукцията, се очаква излишък на пазара.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още