IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос натисна цената на златото до половингодишно дъно

Легендарният инвеститор е намалил наполовина своите позиции за благородния метал

22:00 | 15.02.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сорос натисна цената на златото до половингодишно дъно

Изявленията и действията на големите инвеститори често влияят силно на цените на акциите. В края на тази седмица това почувстваха и инвеститорите в злато.

Инвеститорът Джордж Сорос е намалил през четвъртото тримесечие на 2012 г. наполовина  своите позиции за благородния метал, стана ясно в петък. Оставащият сега дял има стойност от едва 97,2 милиона долара. В резултат на това цената на златото за първи път от 15-ти август 2012 г. насам пада под границата от 1600 долара за тройунция. Въпреки това в момента златото пое за кратко дъх и сега е малко над това ниво, като се търгува за 1605,80 долара, предаде Wall Street Journal.

Това не е първият път, в който Сорос предизвиква движения в цената на златото. В началото на 2011 г. той обяви цената на жълтия метал като "ултимативен балон" и намали ясно своите позиции. След три тримесечия той отново насърчи компаниите да инвестират в злато. Но след девет месеца, в края на 2012 г., позициите му значително бяха намалени.

Но има и други големи инвеститори, които се ангажират със златото и в момента имат повече доверие в благородните метали. Така например Джон Полсън все още има вложение в злато на стойност 3,5 млрд. долара. Но в краткосрочен план е вероятно блясъкът на златото да избледнее, защото цената може да продължи да пада. Анализаторът Франк Макгий от Integrated Brokerage очаква спад в цената на златото до 1520 долара за тройунция през следващите седмици.

Той обосновава решението си с продължителна загуба на доверието на инвеститорите в златото. Също така признаците за икономическо възстановяване щели да бъдат негативен фактор за лъскавия метал. И за разлика от пазара на акции или облигации, при златото инвеститорите не получават лихви или дивиденти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
toto 2
преди 11 години
Всичко е възможно ,щом няма разплащания в злато ,който е решил да инвестира внещо друго ,трябва да кешира ...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
dani de vito
преди 11 години
Имам сериозни подозрения ,че е разпродал хартиените сертификати и е разпределил парите в кюлчета в трезорите на Хонг Конг и Швейцария. За февруари златото е в backwardation ,може той да е един от виновниците за това :))) Не може финансовата котва на света да се срине , и то към цветни хартийки от които принтират стотици милиарди месечно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Преди дяволът да вземе душата на старият негодяй, богът ще му вземе акълът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Преди дяволът да вземе душата на старият негодяй, богът ще му вземе акълът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още