IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сортът Брент премина прага от 60 долара за барел*

Цената е най-високата му от поне януари миналата година

10:14 | 08.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола продължават да поскъпват и през новата седмица до най-високото си ниво от малко над година. Сортът Брент премина прага от 60 долара за барел, подкрепен от съкращаване на добива в някои ключови страни производителки и надеждите, че икономическите стимули в САЩ ще увеличат търсенето, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международният бенчмарк се разменят при 60,08 долара за барел – най-високата им стойност поне от януари миналата година, което е поскъпване от близо 0,9%.

Американският сорт West Texas Intermediate пък се търгува при цена от 57,56 долара – също най-високата му поне от януари миналата година, прибавяйки 1,25%.

Саудитска Арабия обеща да намали допълнително производството през февруари и март, след като съкращения обещаха и някои други производители в ОПЕК+, в опит да се балансират доставките и цените на международните пазари.

Като знак, че незабавните доставки се затягат, шестмесечния спред по цената на сорта Брент – когато цената за незабавна доставка е по-висока от тази за бъдеща – достигна 2,33 долара в петък, след като отчете най-високата си стойност от година в размер на 2,44 долара.

Инвеститорите са фокусирани върху възстановяването на петролното търсене, което според анализатори ще стане през втората половина на годината и пренебрегват краткосрочното отслабване на търсенето в момента заради блокадите в части от Европа и Азия, посочва Хауи Лий, икономист на OCBC.

По-слабият спрямо повечето валути долар в понеделник също подкрепи суровините, тъй като тези, търгувани в долари, стават по-достъпни.

Слабият доклад за американските работни места увеличи надеждите за по-нататъшни мерки за стимулиране“, посочват анализатори на ANZ.

Междувременно високите цени на петрола карат американските производители да увеличат добива. Броят на работещите нефтени платформи в САЩ – ранен индикатор за бъдещото производство, се е увеличил миналата седмица до най-високият от май насам, показват данни на фирмата за енергийни услуги Baker Hughes Co.

*Информацията е актуална към 10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още