IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в американските суровинни запаси доведе до слабо поскъпване на петрола*

Продукцията на рафинериите в САЩ обаче се е увеличила, което показва оптимизъм относно търсенето

09:13 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Matthew Busch/Bloomberg</p>

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на признаците за подобряване на търсенето и спад в американските суровинни запаси, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,69%, или 0,24 долара, до ниво от 34,89 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 32,09 долара за барел, което е повишение от 0,13 долара, или 0,41%.

Цените на петрола нарастват през последните три седмици, като и двата основни сорта надвишиха линията от 30 долара за барел за първи път от повече от месец в понеделник, подкрепени от съкращенията върху добива на  големите страни производителки на „черното злато“ и признаците за съживяване на търсенето.

Запасите от суров петрол на САЩ са спаднали с 4,8 милиона барела до 521,3 милиона барела през седмицата, завършила на 15-и май, показаха данните на Американският петролен институт (АПИ) във вторник.

Продукцията на рафинериите се е повишила с 229 000 барела на ден, заявиха от института. Това е знак, че предприятията се опитват да произвеждат повече гориво, след като Съединените щати започнаха да облекчават блокадите, въведени срещу разпространението на новия коронавирус.

Официалните данни на Администрацията за енергийна информация (АЕИ) ще бъдат представени в сряда.

„Пазарите на петрол се притесняват от високите запаси на суровия продукт, но вчера договорът за доставка на WTI през юни изтече и плавното преминаване към юли показва, че опасенията относно търсенето са намалели в краткосрочен план“, заяви Ким Куанг-рей, анализатор в Samsung Securities.

Но продължаващите опасения относно икономическия спад от коронавирусната пандемия, особено в Съединените щати, които са най-големият потребител на петрол в света, продължават да бъдат основен фактор за търговците.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви във вторник, че отложеното вдигане на мерките от страна на  федералните и местните власти ще забави икономическото възстановяване на САЩ. От своя страна гуверньорът на Федералния резерв в Бостън Ерик Роузнгрен посочи, че процентът на безработица в САЩ вероятно ще остане на двуцифрени нива до края на годината.

Цената на златото бележи ръст от 0,41% до ниво от 1752,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:52 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още