Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Спад в американските запаси приближи цените на петрола до тримесечен връх*

Изглежда че цените на петрола ще завършат трета поредна седмица с повишения

Спад в американските запаси приближи цените на петрола до тримесечен връх*

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, приближавайки се до тримесечен връх, след като беше оповестено, че американските суровинни запаси са намалели. В същото време свитото производството от страна на ОПЕК+ поддържа предлагането стабилно, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 4 цента или 0,06% до ниво от 66,21 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 60,95 долара за барел, което е повишение от 2 цента или 0,03%.

Запасите от суров петрол на САЩ са спаднали 1,1 милиона барела през седмицата завършила на 13-и декември сочат данни, публикувани от американската Администрация за енергийна информация в сряда.

„Близо сме до най-високите стойности и на Брент, и за WTI, така че е интересно да ги видим на тези позиции“, заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен анализатор на CMC Markets в Сидни.

Още по темата

Въпреки че има потенциал цената на WTI да се повиши до 61,50 долара за барел, съществуват и краткосрочни рискове - достигането до това ценово ниво може да насърчи търговците да продават, добави Маккарти.

Изглежда че цените на петрола ще завършат трета поредна седмица с повишения, стимулирани от по-дълбоките съкращения на производството от страна на държавите от ОПЕК и техните съюзници, както и от съобщенията за постигнатата търговска сделка от първа фаза между Съединените щати и Китай.

Сделката между двете най-големи икономики в света подобри глобалните икономически перспективи, успокои притесненията за търсене на енергия през следващата година и подкрепи цените на петрола.

Само седмица преди това Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и другите производители от по-широката група ОПЕК+ постигнаха съгласие да увеличат съкращенията на производството с още 500 000 барела на ден от 1 януари.

На стоковите пазари цената на златото бележи ръст от 0,14% до ниво от 1480,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:35 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Германия търси суровини - на 4500 метра под морската дълбочина