IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на индустриалните печалби в Китай повлече и цените на петрола*

След силното повишение от миналата седмица цените на петрола стартират новата седмица на по-ниски нива

10:21 | 28.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

След силното повишение от миналата седмица цените на петрола стартират новата седмица на по-ниски нива. Това се случва, защото публикуваните данни за индустрията в Китай засилиха притесненията, че икономиката на страната се забавя. Въпреки това, напредъкът в търговските преговори между Пекин и Вашингтон до известна степен подкрепи цените, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 20 цента, или с 0,32%, до 61,86 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 56,30 долара за барел, това е спад от 22 цента или 0,39%.

Печалбите на китайските индустриални компании са спаднали за втори пореден месец през септември. Това засили притесненията относно ефекта на продължителната търговска война върху все повече забавящата се икономика на страната.

Все пак, САЩ и Китай излязоха с изявление в петък, в което заявиха, че са близо до финализиране на някои части от търговското споразумение.

Американските енергийни компании също намалиха броя на работещите нефтени инсталации. Това доведе до рекорден 11-месечен спад в производството, който е неизменна част от плановете за намаляване на разходите за ново сондиране.

Руското министерство на енергетиката заяви в петък, че продължава тясното си сътрудничество със Саудитска Арабия и Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) за подобряване на пазарната стабилност.

Изявлението дойде ден, след като изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин заяви, че септемврийските атаки срещу саудитските петролни съоръжение са създали съмнения относно надеждността на страната като доставчик, тъй като те временно са прекратили около половината от добива на петрол в кралството.

Групата OPEC+ (съюз от членовете на ОПЕК и други големи производители на петрол) прилага от януари месец насам, споразумение за намаляване на производството с 1,2 милиона барела на ден за подкрепа на пазара.

Изпълнението на това споразумение трябва да продължава до март 2020 г., а на 5-и и 6-и декември членовете на групата ОПЕК+ ще се срещната, за да преразгледат политиката си.

Междувременно предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп Exxon Mobil или друга нефтена компания в САЩ да управлява сирийски нефтени находища привлече голяма доза недоволство от правни и енергийни експерти.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,09% до ниво от 1508,46 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още