IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулациите за добива понижиха цените на петрола*

Спадът и при двата водещи сорта е от по 0,6%

09:52 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на петрола се понижава в четвъртък на фона на спекулации, че силният пазар ще изкуши някои производители да намалят с по-слабо добива, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,6% до 61,11 долара за барел, след като в сряда достигнаха най-високата си стойност от януари 2020 г. насам. Силното представяне от последните дни се дължеше на консенсуса за продължаващо намаление на добива в страните от ОПЕК+, както и на програмата за ваксинации срещу коронавируса.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI пък се разменят при цена от 58,34 долара за барел, което също е спад от 0,6%.

Резервите от суров петрол на САЩ са намалели за трета поредна седмица, този път с 6,6 млн. барела, до 469 млн. барела, което е и най-ниското им равнище от март насам, показват данни на Администрацията за енергийна информация. Анализатори в проучване на Ройтерс прогнозираха увеличение от 985 хил. барела.

Сортът Брент поскъпваше през предходните девет сесии – най-дългата му поредица от януари 2019 г. Сряда пък бе осми пореден ден на поскъпване за WTI.

Според анализатори обаче цените са прекалено високи и биха могли да изкушат някои производители да увеличат добива.

„Цените на петрола не биха могли да задържат ръстовете си вероятно заради очакването, че Саудитска Арабия може да оттегли своите едностранни производствени съкращения за февруари/март, и заради това, че ОПЕК може да сигнализира за повече производство на мартенската си среща, като се има предвид горещото възстановяване на петролните цени“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег на Axi.

Суровият петрол поскъпва стабилно от ноември насам, след като правителствата постепенно започнаха програмите си за ваксинации срещу коронавируса и същевременно продължиха с прилагането на икономически стимули, а водещите производители запазиха добива по-слаб.

*Информацията е актуална към 9:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още