IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението на ОПЕК+ носи предпазлив оптимизъм на петролните пазари

Ръстовете и при двата водещи сорта са с по над 4%

08:54 | 13.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carina Johansen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Цената на петрола бележи стабилни ръстове в понеделник сутринта, след като през уикенда бе постигнато дългоочакваното споразумение между ОПЕК и нейните партньори за намаляване на производството.

Към 8:15 ч. българско време международният бенчмарк Брент се търгува при цена от 32,76 долара за барел, което е поскъпване с 4,07%.

От своя страна американският лек суров петрол WTI поскъпва с 4,35% до 23,75 долара за барел на фона на волатилна търговия.

Търговията в понеделник е факт, след като през уикенда групата държави, известни заедно като ОПЕК+, обявиха, че са постигнали споразумение за намаляване на добива в световен мащаб с 9,7 млн. барела дневно в периода май-юни след четиридневни преговори.

От своя страна САЩ, Бразилияи Канада ще свият добива си с 3,7 млн. барела, а други страни от Г-20 ще го намалят с още 1,3 млн. Обемът на Г-20 реално не представлява доброволно свиване, а отразява ефекта, който ниските цени вече оказват върху производството и ще отнеме месеци, дори повече от година, за да стане факт.

Въпреки днешното осезаемо поскъпване цените на „черното злато“ са с по над 50% под стойностите си от януари, преди пандемията от коронавирус да обхване света и да доведе до значително свиване на търсенето

„Макар стимулите на Федералния резерв да успокоиха страховете за финансова криза засега, икономиката е далеч от завръщане към нормалността“, посочва пред Ройтерс Хироши Ватанабе, икономист към Sony Financial Holdings.

„В краткосрочен план (цената на – бл. ред.) WTI може да се задържи над 20 долара след сделката, но може да спадне под това ниво, освен ако всички държави не защитят думата си с действия“, заяви Тцуфуми Окоши, старши икономист за Nomura Securities.

Доброволното свиване на добива от ОПЕК+ се очаква да доведе до реално понижение от 4,3 млн. барела на ден спрямо нивата си от първото тримесечие, ако се спазва напълно от основните държави членки на картела и на 50% от другите участници през май, посочват в бележка до инвеститорите от Goldman Sachs. Според банката отслабеното търсене през април и май ще е средно с 19 млн. барела дневно.

В рамките на споразумението Мексико изглежда спечели дипломатическа победа, след като успя да се споразумее за намаление на добива от 100 000 барела на ден – по-малко от пропорционалния му дял. Преди това от страната се искаше свиване от 400 000 барела дневно, на което тя не бе съгласна.

Това изключение може да отвори пукнатини в обединението на ОПЕК+, а липсата на реален принос от държави извън картела като Канада, Бразилия и Норвегия също е разочароващо, посочва пред Bloomberg Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. По думите ѝ спазването на ангажиментите ще е обект на строг контрол, както и на скептицизъм, че заложените обеми ще бъдат спазени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bigi
преди 4 години
Цената на петрола е само с $1 над историческото си дъно. Само в петък цената падна с почти $3. И е на повече от $120 от върха си. За какви стабилни ръстове и за какво осезаемо поскъпване точно говори авторът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още