IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоковите пазари удържат фронта след решенията на централните банки*

Фючърсите на петрола и златото поскъпват по време на азиатската сесия

10:15 | 15.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стоковите пазари успяват да удържат фронта по време на азиатската търговия, след като доларът отслабна, а повечето фондови пазари реагираха със спадове след серията новини от централните банки. В САЩ все още има опасения около финалния вариант на данъчната реформа.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през януари поскъпват с 0,3% до 57,21 долара за барел. При сорта Брент повишението е с 0,27% до 63,48 долара за барел.

Като цяло цената на "черното злато" успява да се задържи на положителна територия въпреки притиворечивите данни за добивите и доставките. Международната агенция по енергетика обяви, че глобалните доставки на петрол се повишават до едногодишен максимум заради активизирането на производителите на шистов петрол в САЩ. А данните на американската Администрация за енергийна информация показват, че седмичният спад на запасите от суров нефт в страната е по-силен от очакваното на фона на ръста на местните добиви до рекордно високо равнище.

Проблемите около доставките на петрол през тръбопровода Forties от Северно море до Великобритания са основният двигател на цените, смятат инвеститори, цитирани от Ройтерс. Те обаче коментират, че ако ремонтът на съоръжението продължи няколко седмици, натиск върху цената в посока нагоре ще има най-вече върху сорта Брент.

Прогнозата на американската инвестиционна банка Goldman Sachs за цената на суровия петрол сорт Брент за 2018 г., 2019 г. и 2020 г. е съответно 62, 60 и 55 долара за барел.

Според Международната агенция по енергетика през първата половина на 2018 г. може да се наблюдава излишък в доставките.

„Общият ръст на предлагането може да надхвърли търсенето през първите шест месеца на следващата година с 200 хиляди барела на ден, но очакванията са за цялата 2018 г. пазарът да успее да се балансира“, се казва в доклад на Парижката агенция за енергийна ефективност, цитирана от Ройтерс.

На стоковите пазари златото също се представя добре, като фючърсите с доставка през февруари поскъпват с 0,10% до 1258,40 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от валути, първо се понижи, а след това нарасна с 0,1% до 93,606 пункта. Така регистрира общ спад за седмицата от 0,3%. Американските пари се стабилизираха спрямо йената и се търгуваха на ниво от 112,38 йени, но седмичното понижение е с общо 1%.

Информацията е актуална към 9:38 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още