Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Страните от ОПЕК са увеличили с повече от обещаното добива през ноември

Държавите от групата са прибавили 350 хил. барела на ден миналия месец – почти 40% повече от предвиденото в графика за възстановяване на доставките

Страните от ОПЕК са увеличили с повече от обещаното добива през ноември

Снимка: Bloomberg LP

Страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са прибавили значително повече петрол към добива си през ноември, отколкото изискваха плановете им за възстановяване на спряното производство.

Държавите от групата са прибавили 350 хил. барела на ден миналия месец – почти 40% повече от предвиденото в графика за възстановяване на доставките, намалени по време на пандемията, показват данни, събрани от Bloomberg. Увеличението е било задвижвано основно от възстановяването на сектора в Нигерия, както и от извънредния добив в Ирак.

Възстановяването обаче може би няма да има време да се задържи, тъй като от ОПЕК вече отново обмислят да замразят увеличението догодина заради новия вариант на коронавируса и притесненията за търсенето. Широката коалиция ОПЕК+ ще вземе решение за добива през януари на среща по-късно в четвъртък.  

Още по темата

През последните месеци групата се изправи пред нов проблем – високите цени и недостатъчният, според някои, ръст на добива накараха САЩ и други страни потребителки да пуснат на пазара количества от резервите си в опит да ограничат инфлацията.

Според данните, събрани от Bloomberg, през ноември добивът на ОПЕК се е увеличил с най-много от юли насам, достигайки 28 млн. барела на ден. Тази стойност се основава на данни от корабен транспорт, официални данни и прогнози на консултанти.

Най-голямо увеличение отбелязва Ирак със 100 хил. барела на ден до 4,28 млн. барела дневно, което е значително над договореното ограничение.

Нигерия пък отбелязва силно завръщане на пазарите с ръст от 90 хил. барела на ден до 1,53 млн. барела дневно. В края на ноември от Royal Dutch Shell Plc обявиха, че ще могат да подновят доставки от нигерийския петролен сорт Bonny Light след едномесечно прекъсване заради повреден тръбопровод.

Но въпреки последните увеличения в добива Нигерия и ОПЕК като цяло преизпълняват пандемичния план за намаляване на производството. Изпълнението му е на 112%, но особено слабо звено е Ангола, която страда от хронични проблеми с капацитета.

Като се имат предвид проблемите с добива на много места, не е изненадващо, че делегати от различни страни подкрепят идеята за отлагане на слeдващото увеличение на добива в рамките на ОПЕК+.

Десетте страни членки на ОПЕК, участващи в доброволното коригиране на добива, са увеличили производството си с 330 хил. барела на ден между октомври и ноември, показват данните, събрани от Bloomberg. Това е повече от предвидените 254 хил. барела в рамките на сделката на ОПЕК+ за общо 400 хил. барела на ден.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Забавянето на икономическия ръст на Китай ограничава възхода на петрола*