IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровини от пшеница до злато поскъпват заради все по-голямата изолация на Русия

На пазара на зърно пристанищата в Украйна са затворени и търговците казват, че странят от руското зърно

09:58 | 28.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Суровини от пшеница до злато и алуминий поскъпват в първия ден от седмицата, докато трейдърите се опитват да преминат през турбулентната геополитическа среда и серията от рискове за доставките, предизвикани от войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

Пшеницата поскъпва близо до най-високите си цени от над 13 години, алуминият удари нов рекорд, а цената на никела също се вдига. Златото – актив убежище при международни сътресения, поскъпва с над 2%.

САЩ и европейските правителства се договориха да наложат санкции срещу Руската централна банка и да изключат търговски банки от системата SWIFT, която се използва за глобални трансакции на стойност трилиони долари. По-твърдите ограничения увеличават дълбоките несигурности при суровините, които бяха разтърсени от инвазията на Русия срещу съседната страна.

„Без пробив в мирните преговори вярваме, че това ще доведе до силно рали на цените на суровините, тъй като в момента виждаме сериозен спад на търсенето като единствения значителен оставащ балансиращ механизъм“, пише Goldman Sachs в коментар по имейл.

Макар че металите и земеделските суровини не са в прекия прицел на западните централни банкери, цените се вдигат, тъй като инвеститорите залагат, че последните мерки може да затруднят плащанията към доставчиците, а банките допълнително ограничават финансирането за покупки на руски стоки.

Инвеститорите из финансовите пазари в същото време оценяват нарастващата заплаха за глобалния икономически растеж от най-голямата криза в сигурността в следвоенната история на Европа.

Русия и Украйна заедно формират една четвърт от световния износ на пшеница и една пета от продажбата на царевица. Русия е основен доставчик на редица стоки, включително алуминий, никел, паладий, петрол и газ.

Проблеми по море

Докато войната се засилва, рискът от логистични сътресения нараства бързо на пазарите на суровини, а застрахователите или отказват да предложат покритие на кораби, преминаващи през Черно море, или изискват по-големи премии. Турция бе най-големият купувач на руски алуминий през 2020 г., изпреварвайки сериозно Китай и Япония, сочат данни на ООН.

На пазара на зърно пристанищата в Украйна са затворени и търговците казват, че странят от руското зърно. Някои износители не могат да договорят контракти в момента, защото не знаят дали ще могат да ги изпълнят.

Фючърсите върху пшеницата в Чикато поскъпват с 8,7% до 9,34 долара за ¾ бушел (26 литра), царевицата – с 5%, а соята – с 3,9%. Палмовото масло в Куала Лумпур повиши цената си с 5,1% в един момент, но остава под рекорда си.

Алуминият поскъпва с 4% в Лондон до нов рекорд, а паладият – със 7,8% заради опасения за потенциални прекъсвания в доставките. Русия произвежда около 40% от добивания паладий в световен мащаб. Златото и платината остават почти без промяна.

Износът на желязна руда от региона ще бъде засегнат от продължителна военна кампания в Украйна, коментира управляващият директор на Navigate Commodities Атила Уинднел. Суровината поскъпна с 3,2% в Сингапур.

Тласък при златото

Кризата в Украйна даде тласък и на златото, тъй като инвеститорите търсят активи убежища. Последните санкции на Запада накараха Руската централна банка да възстанови покупките на ценния метал, което бе сложила на пауза от почти две години.

„Златото има само една посока в момента и тя е нагоре“, коментира Гавин Уенд, старши анализатор на суровините в MineLife Pty.

Вече добре подкрепена на фона на инфлацията и несигурността около лихвените проценти, политическата зараза с Русия доведе до силно поскъпване на златото и изглежда сякаш то ще задържи положителната си инерция“.

Фючърсите върху златото поскъпват с 0,47% до 1897,20 долара за тройунция, а спот цените достигнаха 1930,85 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
valentino29
преди 2 години
Само по заглавието.:искам да ми е гадно и за това се изолирам от Русия.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още