Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Световната банка повиши прогнозата си за цената на петрола

Организацията очаква "черното злато" да се търгува за 57 долара за барел въпреки огромните запази и производство

Прогнозата на Световната търговска (СБ) банка за цената на петрола претърпя лека промяна в посока нагоре. Въпреки това първоначалното повишение на петрола сорт Брент, на което станахме свидетели в началото на годината, няма да доведе до ценови нива, близки до тези през 2014 г., смята институцията.

СБ вече очаква „черното злато“ да достигне 57 долара за барел. Припомняме, че оценката на институцията през април беше за 53 долара за барел. Геополитическото напрежение и закриването на недостатъчно рентабилни инсталации за добив на петрол могат да придвижат оценките още нагоре, се казва в доклада на организацията.

Цената на „черното злато“ се покачи със 17% през второто тримесечие на годината, което беше повече от очакваното. В същото време цените на други енергийни източници като природния газ и въглищата реализираха спад. Като цяло стоките, включително металът и селскостопанската продукция, са поевтинели през второто тримесечие.

Още по темата

Природният газ поевтиня с 13% през периода, а въглищата реализираха спад от 4%.

Докато петролът поскъпва повече от очакваното, а природният газ и въглищата поевтиняват, общата прогноза за енергийните стоки е да са с 39% по-евтини от миналата година.

Въпреки лекото възстановяване по-рано през годината, петролът сорт Брент е изтрил близо 50% от стойността си за последната година. Цената му в сряда беше около 57 долара за барел.

СБ предрича цената на „черното злато“ да остане стабилна през останалата част от годината „дори излишъкът да започне да намалява“.

Повишените доставки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще продължaт да оказва натиск нa цените, смята още международната институция. ОПЕК отказа да намали производството на „черно злато“, надявайки се, че с ниските цени ще успее да изтласка от пазара страни като САЩ и Русия, които не са членки на организацията, посочва CNBC.

„Въпреки незначителното покачване на прогнозата за цените през 2015 г., големите запаси и повишаващото се производство на ОПЕК внушават, че цените ще останат ниски в средносрочен план“, заяви Джон Бафс, автор в Commodity Markets Outloo“.

Съвкупното производство на петрол е по-голямо от търсенето, счита Нейл Аткинсън. Според него минималният ръст в прогнозата на СБ е оправдан поради тенденцията на повишаване на цените, която е налице от средата на април. Личната му прогноза е, че цените ще са нива между 55 и 65 долара за барел.

Повишаващи се цени и средна стойност от 65 долара за барел предвижда Sanford C. Bernstein. За 2016 г. прогнозата на организацията е за още по-високи цени от 86 долара за барел.

„Убедени сме, че ще има забавяне в увеличаването на доставките“, заяви Николас Грийн, икономист в Sanford C. Bernstein. Според него това намаление ще дойде най-вече от Северна Америка.

По статията работиха: Камелия Рупска, редактор Димитър Вучев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 3 години
Nana - LET IT RAIN
https://www.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4&list=RDCZnNxlunET4#t=0
0
 
0
 
4
преди 3 години
Nana - LET IT RAIN
https://www.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4&list=RDCZnNxlunET4#t=0
0
 
0
 
3
преди 3 години
Nana - Dreams
https://www.youtube.com/watch?v=w-egxyLvC7U
4
 
2
 
2
преди 3 години
И за да не се бъркаме в ''свободният'' пазар нещата се решават лесно и мисля ,че Франция го прие - прогресивен данък за коли с ДВГ защото когато ти сложат 1000евро за дизелова кола ще бягаш на електрическите

Нещата са прости но и политиците са малко прости ,неуки и затова пиша и преповтарям и тук когато имам време иначе си изпращам официални писма до всички държ.власти и ''4-власт'' за да са запознати повече хора които да информират още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да натиска политиците да вземат правилните мерки и да следи всичко за да се избегнат катастрофите
5
 
1
 
1
преди 3 години
Изкуственото подържане на ниска цена на петрола прави ел.коли много скъпи и скрива истината за петрола

Доклад „Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената - http://www.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini

Повече тук - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231

Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща – https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558

за да се избегне и глоб.затопляне - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445

Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат също го казва - http://www.greentech.bg/archives/55447

Още от Суровини
Цените на петрола не намират единна посока в сряда*