Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Световната енергийна криза и ураганът „Айда“ тласкат нагоре петролните цени*

Bloomberg очаква запасите от суров петрол на САЩ да са се свили с повече от 3 млн. барела през миналата седмица

Световната енергийна криза и ураганът „Айда“ тласкат нагоре петролните цени*

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени поемат във възходяща посока след два поредни дни на спадове, като ураганът „Айда“ продължава да притиска добива в САЩ вече три седмици, съобщава Bloomberg.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент нараства с 0,74% до 74,47 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI за доставка през октомври, които източат във вторник, поскъпнаха с 0,87 на сто до 70,90 долара за барел. По-активните контракти за доставка през ноември добавят 1,1% към стойността си, като се търгуват при цена от 70,94 долара за барел.

Англо-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell Plc заяви, че производството ѝ в две от най-големите находища в Мексиканския залив няма да бъде възобновено до следващата година поради щетите, причинени от преминаването на „Айда“. Пазарът остава фокусиран върху световната енергийна криза, особено по отношение на природния газ, което може да увеличи търсенето на суров петрол.

Петролът се радва на ръстове през последните четири седмици отчасти заради затягането на пазара след продължителните прекъсвания в производството и доставките, засегнали Мексиканския залив. Очаква се запасите от суров петрол на САЩ да са се свили с повече от 3 млн. барела през миналата седмица, според проучване на Bloomberg.

„Цените на петрола ще останат силни до края на годината“, коментира Сувро Саркар, енергиен анализатор в DBS Bank Ltd., като се позовава на смяната на горивото поради високите цени на газа и възстановяването на международното търсене, което изпреварва увеличените доставки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници.

Прекъсванията в операциите на Shell, най-големият петролен производител в американския сектор в Мексиканския залив, ще изтрият около 300 хил. барела от глобалното дневно производство, изчислява  Bloomberg Intelligence. Това се равнява на една шеста от дневното количество петрол, изпомпвано в региона.

Тези прекъсвания принуждават рафинериите и другите купувачи да търсят алтернативни доставки.

Световната криза с доставките на втечнен природен газ (LNG) може да се окаже добра възможност за петролните продукти тази зима, особено за дизела.

Трейдърите обръщат внимание и на сделката между ConocoPhillips и Shell, според която американската компания ще придобие активите на европейския гигант в Пермския басейн за 9,5 млрд. долара.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 4 седмици
И не само, потеблението се качва бързи след края на епидемията, така че цените е нормално да си растат.

Още от Суровини
Изненадващият спад в запасите на САЩ изпрати петролните цени надолу*