Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Световното производство на пшеница се очаква да намалее за първи път от 4 години

Фючърсите поскъпват след прогнозата, че производството в Украйна ще намалее с над една трета

Световното производство на пшеница се очаква да намалее за първи път от 4 години

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Световното производство на пшеница вероятно ще намалее за първи път от четири години, сочат внимателно наблюдавани прогнози на американското правителство за предстоящия сезон. Те потвърждават очакванията за още по-голямо затягане на предлагането и ускоряване на инфлацията при храните, пише Financial Times.

Цената на пшеницата нарасна, след като американското министерство на земеделието публикува първите си световни прогнози за сезон 2022-2023 г. в четвъртък. След това фючърсите върху новата реколта с доставка за септември, търгувани в Чикаго, поскъпнаха до 12 долара за бушел, което е ръст с 8% спрямо седмица по-рано, след което леко поевтиняха. Фючърсите върху пшеницата на Euronext се търгуваха при двумесечен връх от 411,50 евро за тон.

Търговци на жито, хранителни компании и правителства следят внимателно предлагането, след като нашествието на Русия в Украйна удари земеделието в страната, която е сред петте водещи износители на пшеница в света.

Американското земеделско министерство прогнозира, че производството на пшеница в Украйна ще намалее с повече от очакваните 35% спрямо година по-рано до 21,5 млн. тона.

Още по темата
От министерството прогнозират, че общото световно производство на пшеница през 2022-2023 г. ще достигне 774,8 млн. тона, което е първи спад от сезон 2018-2019 г. Световните буферни запаси се очаква да достигнат 267 млн. тона, понижение за втора поредна година и най-ниското ниво от шест години насам.

Войната в Украйна показа взаимносвързания характер и нестабилността на земеделските системи със сериозни последици за продоволствената сигурност, съобщи Световната продоволствена програма на ООН. Броят на хората, които са изправени пред остра хранителна несигурност, е достигнал рекордните 193 млн. през 2021 г., сочат данните на програмата.

Очакванията на САЩ за предлагането и ръстът на цените на пшеницата в четвъртък показаха, че инфлацията при храните продължава в момент, когато индексът за цените на храните на Службата на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) вече достигна рекордни върхове.

Производството на пшеница в Китай, който е най-големият производител в света, се очаква да намалее с 1,4% до 135 млн. тона, съобщи американското министерство на земеделието. Очакванията са за лек спад на производството и в други значими износители като ЕС, Аржентина и Австралия.

Необичайно сухото и горещо време повиши опасенията за по-малките реколти в страни производители като Франция и Индия, а сушата в САЩ и Канада също тревожи фермерите, казват анализатори. „Светът се нуждае от добро време в цял свят, но не го получаваме“, коментира Мат Амерман, брокер за суровините в StoneX.

Американското министерство на земеделието обаче прогнозира, че производството в Канада ще се възстанови след горещото време миналата година. Производството в САЩ, които са водещ износител, се очаква да нарасне с 5%, тъй като ръст при засятата през пролетта пшеница компенсира очакван спад при предстоящото прибиране на зимната реколта.

Министерството прогнозира, че руското производство ще достигне 80 млн. тона, доста по-малко от собствената оценка на Москва за 87 млн. тона и пазарната консенсусна прогноза за около 85 млн. тона.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът прекъсва двудневния си възход в края на седмицата*