Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Свиването на руския добив насърчава цените на петрола*

Увеличението на търсенето ще помогне за намаляване на текущия глобален излишък от около от 7 до 12 млн. барела на ден до юли, твърди Александър Новак

Свиването на руския добив насърчава цените на петрола*

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник на фона на ясните признаци, че производителите се придържат към ангажиментите си за съкращаването на добива, а търсенето  в световен мащаб се увеличава след облекчаването на блокадите срещу коронавируса, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 1,94%, или 0,69 долара, до ниво от 36,22 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 34,38 долара за барел, което е повишение от 1,13 долара, или 3,4%.

Още по темата

Оптимизмът на стоковите пазари беше повишен от коментарите на властите в Русия, че добивът на страната е спаднал почти до целта от 8,5 милиона барела на ден през май според споразумението, постигнато в рамките на ОПЕК+.

„Определено има усещането, че тези съкращения са преминали толкова добре, колкото бихте могли да очаквате“, казва Даниел Хайнс, старши стратег в Australia and New Zealand Banking Group.

Страните от ОПЕК+ ще се срещнат отново в началото на юни, за да обсъдят запазването на ограниченията върху добива с цел повишаване на цените, които все още са с около 45% по-ниски от нивата си в началото на годината. През април страните от ОПЕК и техните съюзници се съгласиха да намалят продукцията си с 9,7 милиона барела на ден през май и юни.

Увеличението на търсенето ще помогне за намаляване на текущия глобален излишък от около от 7 до 12 милиона барела на ден до юни или юли, твърди руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ведомството си.

„С рестартирането на икономиките определено акцентът е върху подобряването на основите, а не върху това, което изглеждаше като пълен срив на търсенето само преди няколко седмици“, добавя Хайнс.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,13% до ниво от 1 733,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:49ч.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Притискат ОПЕК да смекчи ограниченията в добива до 7,7 млн. барела на ден