Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Свиването на запасите от бензин и дестилати в САЩ тласка петролните цени нагоре*

Невъзможността на някои страни от ОПЕК+ да повишат добива според договорката на широкия алианс също стимулира ценовия ръст

Свиването на запасите от бензин и дестилати в САЩ тласка петролните цени нагоре*

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на петрола отново нарастват, възстановявайки се от загубите от сряда (13 октомври), тъй като по-голямото от очакваното свиване на запасите на бензин и дестилати в САЩ подтикна инвеститорите да купуват повече, съобщава Ройтерс.

Към положителния ценови импулс могат да се добавят и очакванията, че поскъпването на природния газ с наближаването на зимата ще подтикне повече купувачи да преминат към петрол, с което да се отговори на търсенето на енергия за отопление.

Цената на сорта Брент се повишава с 0,81% до 83,85 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,78% до 81,07 долара за барел.

Средната цена на кошницата на ОПЕК се понижава с 0,19 на сто до 82,37 долара за барел.

Цената на бензина в САЩ отчита ръст от 0,92% до 2,428 долара за галон (3,78 литра).

„По-големият от очакваното спад на запасите от бензин и дестилати в САЩ доведе до нови покупки“, споделя Кадзухито Сайто, старши анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

Американският петролен институт (API) съобщи в сряда, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 5,2 милиона барела за седмицата, приключила на 8 октомври, но запасите от бензин са намалели с 4,6 милиона барела, докато тези от дестилати са се свили с 2,7 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха запасите от суров петрол да се увеличат с 0,7 милиона барела, докато запасите от бензин да спаднат само с 0,1 милиона барела, а дестилатите - с 0,9 милиона барела.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и техните съюзници, известни като ОПЕК+, по-рано този месец "потвърдиха плана за коригиране на производството", позовавайки се на вече договорена сделка, според която през ноември ще бъдат добавени 400 хил. барела на ден.

„Тъй като ОПЕК+ се придържа към съществуващото споразумение за постепенно увеличаване на добива на петрол, като някои страни от ОПЕК не успяват да постигнат своята квота, предлагането ще остане ограничено, а цените на петрола ще продължат да растат поне до следващата среща на ОПЕК+“, изтъква Сайто.

Ангола вероятно ще продължи да се затруднява да изпълни своята производствена квота в продължение на поне две години, предупреди финансовият министър Вера Дейвс де Соуса пред Ройтерс миналия месец.

Ръстът на цените на петрола беше подкрепен и от опасенията за ограничението на доставките, след като Американската администрация за енергийна информация (EIA) заяви, че производството на суров петрол в САЩ, най-големият производител в света, ще намалее през 2021 г. с повече от прогнозираното, въпреки че ще се възстанови през 2022 г.

„Инвеститорите също така смятат, че повишаването на цените на газа ще насърчи производителите на електроенергия да преминат към петрол с наближаването на зимния сезон“, посочва Хиройки Кикукава, генерален мениджър в Nissan Securities. "Настоящото затягане на пазара на суров петрол и краткосрочните перспективи за сезонното търсене подкрепят настроенията сред инвеститорите", добавя той.

ОПЕК понижи прогнозата си за растеж на световното търсене на петрол за 2021 г. в последния си месечен доклад от сряда, като същевременно запази своите очаквания за 2022 г.

*Информацията е актуална към 09:10 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 месец
" ...някои страни от ОПЕК не успяват да постигнат своята квота... "Трудно е да увеличаваш нещо, което вече е почти на максимума си. Ресурсите на планетата са ограничени, само лакомията е безгранична.

Още от Суровини
Полша очаква рискове на газовия пазар до одобрението на "Северен поток 2"