IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиващият се добив на петрол в САЩ може и да не догони търсенето през 2021 г.

Замразените проекти заради пандемията ще оказват влияние и през следващата година, сочи анализ на EIA

10:43 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През 2020 година добивът на петрол в САЩ ще намалява заради пандемията от COVID, но този спад ще продължи и през 2021 година, показва последният доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ. Данните показват, че през 2019 година в страната са добивани по 12,2 млн. барела дневно, докато през тази година очакванията са добивът да достигне до 11,5 млн. на ден.

Замразените проекти през тази година ще дадат своето отражение и добивът ще може да бъде възстановен на предкризисните си нива едва към края на 2021 година. Като цяло обаче през следващата година се очаква да достигне до едва 11,1 млн. барела на ден.

В световен мащаб потреблението на петрол и течни горива намалява през тази година с 8,6 млн. барела на ден до средно 92,8 млн. барела. Намалението на икономическата активност само в САЩ е съществено и през първото полугодие брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се свива с 4,4%, което се отразява и на потреблението на енергия.

Прогнозата на EIA обаче е, че през следващата година търсенето в световен мащаб да започне да се възстановява и се чака ръст от 6,3 млн. барела на ден. Икономическата прогноза за САЩ например е за ръст на БВП в рамките на 3,5 на сто.

На този етап ръстът в търсенето не би трябвало да се отрази значимо върху цената на петрола и причината са натрупаните големи запаси на пазарите. Към второто тримесечие на 2020 година те бяха в размер на над 7 млн. барела на ден, с тенденция за спад до към очаквани 3 млн. барела денвно през четвъртото тримесечие.

Балансиране на пазара може да бъде очаквано през 2021 година с около 0,3 млн. барела дневно запаси на пазарите.

Заради излишъците на пазара през септември цената на американския сорт петрол се е понижила с 4 долара до средно 41 долара за барел на фона на повишаващо се търсене, става ясно още от публикуваните данни. На месечна база ръстът на потреблението е от около 1 млн. барела дневно.

Прогнозата на EIA за европейския сорт Брент сочи, че средната цена през 2020 година ще бъде 42 долара за барел, а през следващата година ще има ръст до 47 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още