Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Свърши ли ралито на златото?

Дали поевтиняването на златото е само временно явление, или сигнализира трайна тенденция тепърва ще стане ясно

Свърши ли ралито на златото?

Снимка: Bloomberg L.P.

Поевтиняването на златото през тази седмица принуждава инвеститорите да се запитат дали убежището просто си поема дъх или е изправено пред още по-рязък спад.

Безпрецедентните стимули в световен план, отрицателните реални лихвени проценти и отслабващият долар изтласкаха златото до рекордно високо ниво от над 2075 долара за тройунция в началото на август. Въпреки че някои банки, включително Goldman Sachs Group Inc. и Bank of America Corp., прогнозират още по-високи цени, възраждащият се долар отнема част от инерцията на златото, посочва Bloomberg.

Още по темата

Дали това ли е само временно препятствие за благородния метал? Ето пет диаграми, които ни подсказват накъде отива златото:

Доминацията на долара

Ключовият двигател на цената на златото в момента е доларът. Тази седмица щатската валута се укрепи, въпреки че Федералният резерв остана песимистично настроен по отношение на лихвените проценти. Новооткритата сила на долара е свързана с избледняващите надежди за повече стимули от САЩ. Това намалява търсенето на златото, въпреки че броят на заразените с Covid-19 в Европа нараства, а смъртните случаи в САЩ надхвърлиха 200 000.

„Силният щатски долар е като камък на врата на цените на благородните метали и оказва натиск върху златото въпреки повишената неприязън към риска“, пише Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank AG, в бележка. И все пак политиката на Фед ще остане експанзивна в продължение на години, така че "силата на долара едва ли ще продължи", каза той.

Доходността по облигациите е в застой

Инвестиционното търсене на златото през лятото беше подсилено, тъй като реалната доходност по държавните облигации навлезе  по-дълбоко в отрицателна територия. От началото на август тези темпове обаче не отчитат особени промени и ще е необходимо значително повишаване на инфлационните очаквания, за да ги понижат.

Докато глобалното икономическо възстановяване е в застой заради влиянието на вируса, инфлационните очаквания на инвеститорите едва ли ще бъдат особено високи, смята Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank A / S.

Основни етапи

Поевтиняването на златото от тази седмица набра скорост, след като цената на благородния метал се понижи под 50-дневната си средна стойност. Това се възприема като сигнал за продажба. Следващият ключов праг на метала - 100-дневната средна стойност- трябва да осигури известна съпротива срещу падащите цени. Спад под това ниво обаче може да предизвика по-нататъшни продажби.

ETF-ите

Любимият начин на инвеститорите да купуват злато през тази година е чрез борсово търгувани фондове, които са добавили 862 тона кюлчета към управляваните си активи. След като цената на златото се понижи в понеделник, ETF-ите отчетоха най-големия си приток на капитали от най-малко една година. Въпреки това спадът на цените на следващия ден не предизвика същия апетит.

„ETF-ите се увеличиха през последните дни и сега правят пауза, за да видят какво ще се случи“, каза Джорджет Бьоле, стратег за благородни метали в ABN Amro Bank NV. „Ако слабостта продължи, те ще се продадат бързо отново“, прогнозира тя.

Волатилни  избори

През последните 20 години златото има тенденция да следва настроенията при президентските избори в САЩ, тъй като инвеститорите преценяват потенциалното въздействие върху долара, доходността на държавните облигации и глобалния политически риск. Изборите през ноември евентуално ще бъдат най-несигурните от десетилетия, подклаждайки волатилност, на която златото със сигурност ще се радва.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
Solar Power до: alphaomega
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Леко си се объркал ... не е лошо, но над 10 процента в портфолиото няма смисъл .... ще оставя сам да се блъскаш защо
1
 
6
 
3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
По вероятно е , че тепърва сега започва.Поне такава е обективната икономическа логика!
4
 
5
 
2
преди 4 седмици
Купувайте злато и не се плашете. В дългосрочен план само златото ще си съхрани стойността. Всички други активи са въздух под налягане могат да се ползват само за извличане краткосрочни печалби. Но за спестяванията и свободния капитал по добро от златото няма и няма и да има никога.
2
 
6
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Много лесно може да се отговори - един прост анализ на пазара на физическо злато - цени, премии, наличност, възможност за бърза доставка и ще стане ясно. Сега като гледам - цена около 2000 долара, премии над 150, като цъкнеш - ше ти доставим, когато си искаме -ами не е нормален пазар това. Иначе на оня другия пара на хартийките и пикселите златото може спокойно да иде и на нула - това му е истинската цена

Още от Суровини
Петролът се насочва към първа седмична загуба от началото на октомври