Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Съдбата на африканското злато лежи върху раменете на една нерентабилна мина

Златодобивната компания Golden Field е инвестирала около 2,3 млрд. долара за технологично модернизиране, но не успява да постигне своите производствени цели

Съдбата на африканското злато лежи върху раменете на една нерентабилна мина

Снимка: Ройтерс 

Три хиляди метра под равнините югозападно от Йоханесбург екип от миньори се опитва да съживи златодобивната индустрия, която поддържа икономиката на ЮАР десетилетия наред.

Мината South Deep е построена, за да достигне второто най-голямо находище на злато в света, което може да се използва през следващите 70 години, и така да забави прогресивния спад в производството на ценния метал в национален мащаб.

Проблемът е, че мината не носи никаква печалба на собственика Gold Fields Ltd.

Заета да инвестира в техническите предизвикателства на работата дълбоко под земята, компанията не успява да постигне своите производствени цели. До момента Gold Field Ltd. е похарчила около 2,3 млрд. долара за мината.

Главният изпълнителен директор Ник Холанд остава уверен в успеха на това начинание. 

Още по темата

„В South Deep имаме един от най-големите залежи на златна руда, открити до момента“, напомни той в интервю пред Bloomberg, като добави: „Тук ще имаме работа още доста дълго време“.

Десетилетия наред минната индустрия в ЮАР можеше да разчита на евтин работна ръка, като производителността изостана от други големи производители по света.

Рудата се добива предимно ръчно от миньорите. Поради тази причина голяма част от разходите на компанията са фокусирани в механизирането на мината, за да се увеличи нейната производственост.

Gold Fields засилва обучението на работниците в използването на модерно оборудване и технологии, въвеждат се инструктори от Австралия, преминава се към дистанционно контролирани операции.

Компанията си е поставила за цел да започне да добива по 500 хил. унции злато годишно до 2022 г. Ако няма напредък към тази реализация, от Gold Fields вероятно ще преразгледа цялостната си стратегия за мината.

„Виждаме някои подобрения в различни зони, както и по-доброто представяне в редица операции“, смята Холанд. „Трябва да увеличим производството. Тогава разходите за единица продукция ще бъдат намалени поради високите фиксирани цени в бизнеса“.

Успехът на компанията е от решаващо значение за южноафриканската златодобивна индустрия.

Йоханесбург, най-богатият град в Африка, е построен чрез печалби от добива на злато, но националното производство на ценния метал се понижи с 16 на сто през май спрямо година по-рано за осми пореден месец. Това се случва поради остарялата инфраструктура, изчерпаните резерви, както и заради работните злополуки и ограничаването на обемите.

Холанд заяви, че продукцията вероятно ще отчете спад с по-малко от 100 тона през следващите между 4 и 5 години от сегашните 140 тона, информира още Bloomberg.

Новите правила около минното дело са насочени към разширяване на икономическите ползи от индустрията и рискуват да намалят още повече рентабилността на златодобива, смята Холанд.

През миналата година Gold Fields определи новата цел за добива на половин милион унции злато годишно до 2022 г. като се отказа от по-ранните планове за 800 хил. унции. През април прогнозите за производството за 2018 г. бяха намалени от 321 хил. унции до 244 хил.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени