IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Техеран обеща да сътрудничи на ОПЕК за стабилизирането на пазара

Цените на петрола се понижават след думите на саудитския енергиен министър, че пазарът не се нуждае от намеса

11:02 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Иран ще си сътрудничи с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за стабилизиране на световния петролен пазар”, заяви иранският петролен министър Биджан Зангане, цитиран от Ройтерс.

Той обаче подчерта, че Техеран очаква другите да зачитат правата му.

Запитан за плановете за замразяване на производството на нефт, Зангане заяви, че Иран подкрепя всяко усилие да се постигне стабилност на пазара. „Иран ще си сътрудничи с ОПЕК за възстановяване на петролния пазар, но очаква другите да зачитат неговите права", добави той. 

Много анализатори тълкуват думите на Техеран по малко по-различен начин. Според мнозина страната ще продължи да се опитва да възвърне пазарния си дял чрез повишаване на производството след вдигането на санкциите срещу нея миналия януари.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо ще посети Иран и Катар следващия месец, само няколко седмици преди картелът да проведе неформални разговори в Алжир между 26 и 28 септември.

През последните две седмици петролът поскъпна с около 13% заради спекулации, че организацията може отново да опита да постигне споразумение за замразяване на добива. Повишението в цените беше насърчено и от готовността на Русия, която не е членка на ОПЕК, да участва в подобни разговори. Сходна инициатива се провали през април тази година.

Цените на петрола се понижиха в петък, след като саудитският енергиен министър Халид Ал-Фалих отхвърли идеята за намеса на пазара на производство, която ще бъде обсъдена на срещата следващия месец.

„Не смятаме, че е необходима значителна намеса на пазара”, заяви той пред Ройтерс, като добави, че „в момента пазарът се движи в правилна посока”.

В последния ден от седмицата фючърсите върху европейския сорт Брент се търгуват за 49,46 долара за барел, което е спад с 21 цента от предишното им затваряне, съобщава Investing.com. Тези върху американския лек суров петрол поевтиняват с 10 цента до 47,23 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още