IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ хедж фондове залагат на пластмасата

Големи фондове инвестират в производители като LyondellBasell в търсене на диверсификация

09:57 | 08.03.11 г. 1
Топ хедж фондове залагат на пластмасата

„Само една дума – пластмаса.“

Известната реплика от филма от 1967 г. „Абсолвентът“ може да обобщи последната инвестиционна стратегия на мениджърите на някои от най-големите хедж фондове, сред които Джеймс Динан и Дейвид Айнхорн, пише Ройтерс.

Редица мениджъри изкупиха дялове на LyondellBasell Industries – производител на химикали като пропилен и полиетилен, от които се правят различни пластмаси, дава за пример изданието.

Популярността на пластмасата и суровините е сигнал, че хедж фондовете търсят диверсификация извън златото – фаворитът на 2010 г. с възвръщаемост от 30%, заради инфлационния натиск при храните и енергията.

Залозите на топ хедж фондовете на LyondellBasell и други производители на суровини като Penn West Petroleum и Repsol YPF SA сочат, че с излизането на глобалната икономика от рецесията инвеститорите търсят възможности, свързани с борсово търгуваните стоки.

LyondellBasell – третият по големина производител на химикали в САЩ – определено не беше подминат от кризата, като обяви фалит в началото на 2009 г.

След завръщането на LyondellBasell на пазарите през октомври обаче York Capital Management, чийто мениджър е Джеймс Динан, и Greenlight Capital с мениджър Дейвид Айнхорн, както и Viking Global Investors на Андреас Халворсен и Farallon Capital Management на Томас Стейер разкриха дяловете си в LyondellBasell.

„LyondellBasell произвежда стока, необходима за много от нещата, които ползваме всеки ден“, коментира Матю Игън, портфолио мениджър в Loomis Sayles в Бостън.

Пропиленът се използва в направата на въжета, облекло, автомобилни части и много други изделия. Полиетиленът е най-често използваната пластмаса, като влиза в продукти от пазарски чанти до бронирани жилетки.

Глобалната икономика се възстановява, водена от близо 10% ръст в Китай, където урбанизацията и индустриализацията превърнаха страната в най-големия потребител на редица стоки в света. Този ръст и растящата цена на петрола може да доведат до инвестиции в борсово търгувани стоки за половин трилион долара до края на тази година, изчисляват от Barclays Capital.

Цените на суровини като пшеница, ориз и царевица достигнаха рекордни нива, а на златото прескочи над 1400 долара за тройунция.

Със сигурност има очевидни рискове, които могат да препънат растежа и да засегнат цените на много стоки. Политическото напрежение в Близкия Изток и Северна Африка вдигна цената на петрола със 7% спрямо декември. Макар и засега управляеми, евентуални нови увеличения могат да представляват значителен удар срещу икономическото възстановяване, сочи друг анализ на Barclays.

Въпреки това някои от най-големите хедж фондове, инвестиращи в акции, залагат силно на борсово търгуваните стоки. Групата от тези фондове, известна като „Smart Money 30“, включва фондове, които отчитат най-висока стойност на притежаваните акции в доларово изражение в тримесечните си отчети. Фондовете с над 200 позиции са изключени, за да се избегнат количествени стратегии.

Общо групата е държала близо 7% от активите си обвързани със сектора на суровините към края на 2010, два пъти повече от тежестта на сектора в индекса Standard & Poor's 500, сочат данни на Thomson Reuters.

LyondellBasell е втората компания, в която фондовете от групата имат най-голямо участие в доларово изражение през четвъртото тримесечие, след General Motors.

Няколко други компании, също свързани с борсово търгуваните стоки, фигурират сред 10-те нови топ позиции през тримесечието в потвърждение на постоянно нарастващото глобално търсене на храна, енергия и суровини. Сред тях са Penn West, Repsol, Del Monte Foods и Massey Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Най-интересната част на шоуто ще настане, като започнат да се изчерпват находищата в масов порядък. Защото нефтът е основна суровина за пластмасите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още