IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите са в "мечо" настроение относно соята

Рекордната реколта доведе запасите от суровината до исторически връх

16:06 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производството на соя отбелязва рекордни стойности. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производството на соя отбелязва рекордни стойности. Снимка: Ройтерс

Трейдърите на фючърсите върху соята са в най-„мечото“ си настроение от девет години. Рекордната реколта в Америките, от САЩ до Бразилия, доведе запасите от суровината до исторически връх, предава Bloomberg.

Петнадесет от 20 анализатори, попитани от Bloomberg за мнение, че соята ще поевтинее през следващата седмица. Това е най-големият брой от септември 2005 г. Само двама от анализаторите са “бичи” настроени, а трима са неутрални.

Американското министерство на земеделието прогнозира, че световните запаси тази седмица ще се увеличат с 35% спрямо миналата година, достигайки 89,87 млн. метрични тона до края на сезона. От началото на годината фючърсите върху соята поевтиняха с 20% на Чикагската борса.

“Не е изненада, че толкова много хора са „мечки”, заяви Браян Грит, редактор на базирания в Айова земеделски вестник Pro Farmer. „Когато искат да са „бикове“, те говорят за търсенето. Когато искат да са „мечки“, говорят за предлагането“.

Тази година цената на царевицата и пшеницата също спадна в успоредно със соята заради очакванията за рекорден световен добив на зърно. В отговор на анкета на Bloomberg трейдъри на царевица също бяха „мечи“ настроени за четвърта поредна седмица. 10 от 19 анализатори очакват цената да спадне. Дванадесет от 18 трейдъри на пшеница прогнозират загуби, което е най-песимистичната прогноза от пет седмици.

Соята в момента се търгува около 10,5 долара за бушел. Цената бе спаднала до близо 9,0 долара за бушел на 1 октомври, което бе 4-годишно дъно. След него цената се възстанови с над 15% заради нарастващото търсене на американски износ към страни като Китай, който е водещият консуматор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още